Jaroslava Parašínová Rôzne

Šikovná vizážistka z Brezna radí: 5 letných tipov na zdravú a krásnu pleť

Je to práve tvár, čo si na človeku všímame ako prvé. Zdravá a čistá pleť je základom dobrej vizáže. Poradili sme sa s odborníčkou a prinášame užitočné tipy od Leony Grajciarovej.

Ilustračný obrázok k článku Šikovná vizážistka z Brezna radí: 5 letných tipov na zdravú a krásnu pleť
6
Galéria
Foto: Jaroslava Parašínová / Zdroj: brezno.dnes24.sk

Leona (22) pochádza z Brezna a vizážistika je jednou z vecí, ktoré ju v živote napĺňajú. Medzi Brezňankami je obľúbená a pravidelne ju navštevujú. Keďže leto je už za dverami a slnečné lúče stupňujú na intenzite, pleť je vystavená teplotným extrémom. Zaujímalo ná,s ako sa o ňu v tomto období starať. O aké tipy sa s nami Leona podelila?

„V tomto období sa okrem iného naša pleť viac potí. Preto si vyžaduje o niečo špeciálnejšiu starostlivosť. Mali by sme sa o ňu starať dôkladnejšie, ako inokedy. Dôležitá je nielen ochrana pred slnečným žiarením, ale tiež čistenie a hydratácia,“ začala svoje rozprávanie.

Najdôležitejšie je čistenie

„Počas leta je pleť zaťažená oveľa viac, ako po iné obdobia. Nadmerné potenie vedie k upchávaniu pórov. Keď ju chceme ochrániť pred týmito pre ňu nepriaznivými vplyvmi, v prvom rade by sme mali dbať na každodenné čistenie pleti. Najmä vo večerných hodinách poriadne očistiť pleť od make-upu, nečistôt a mastnoty. Prípadne je vhodné, vymeniť krémové odličovače za gélové emulzie, ktoré sú ľahšie a nezaťažujú pleť mastným zložením. Tiež je fajn používať čistiace pleťové vody, ktoré neobsahujú alkohol,“ vysvetlila.

Nezabúdať na peeling

Niektorí si myslia, že aplikáciou peelingu hrozí strata opálenia. „Rada by som vyvrátila mýtus o používaní peelingu v lete a síce, že jeho častým používaním sa opálenie nezmyje! Kožné farbivo melanín, ktoré spôsobuje, že je pleť v lete tmavšia, sa totiž nachádza hlbšie v pokožke a nedá sa len tak utrieť, či zmyť,“ poznamenala Leona.

Tip: „V lete odporúčam robiť si peeling častejšie. Dokonca až trikrát týždenne, nakoľko pokožka sa viac vysušuje, a preto je potrebné častejšie odstraňovať čiastočky odumretej a suchej pokožky. Odporúčam uprednostniť výrobky, ktoré obsahujú čiastočky so zaobleným tvarom. Hranaté by kvôli častejšiemu používaniu mohli vyvolať podráždenie pokožky.“

Hydratovanie a výživa

„V lete je naša pleť veľmi vysušená a zaťažená. Odporúčam siahnuť po kvalitnejších denných krémoch s ľahkou gélovou konzistenciou so SPF faktorom. Pokožku tak nezaťažia, dostatočne hydratujú a ochránia pred horúcimi slnečnými lúčmi,“ povedala. Dobré je, chrániť pred ostrým slnkom aj pery. Balzam na pery s UV filtrom je riešenie.

V noci pokožku nezaťažujeme ako cez deň. To je priestor nielen na odpočinok, ale aj už spomínanú výživu. „Počas spánku, jej musíme dodať všetko, čo stratila cez deň. Keďže na noc si nenanášame make-up, nočné krémy môžu mať hutnejšiu konzistenciu. Sú totiž prispôsobené pomalšiemu vstrebávaniu,“ pokračovala Leona.

Regeneráciu pleti môžeme urýchliť prípravkami bohatými na vitamín E, panthenol, ceramidy a koenzým Q10. „Výbornou voľbou, ktorú vrelo odporúčam, je denné používanie ružovej vody. Pleť osviežuje, hydratuje a má vysoko antibakteriálne účinky,“ dala tip.

Pleťová maska pomáha

Mali by sme v lete používať iný druh pleťovej masky, než po iné obdobia? „Na trhu je ich obrovské množstvo. Vybrať si môžete podľa typu pleti – teda výživnú na suchú pleť, čistiacu na mastnú. Alebo môžete zobrať do úvahy aktuálny stav pleti, či ročné obdobie a napríklad v lete siahnite po hydratačnej maske. Správne zvolená maska zjemní, osvieži pleť a zregeneruje. Masku používame ako doplnok pravidelnej starostlivosti, najlepšie raz za týždeň,“ vysvetlila Leona.

Tip: „Naneste masku na odlíčenú tvár. Prikryte ju uterákom, namočeným v teplej vode a relaxujte. Ja osobne používam upokojujúce masky, prípadne detoxikačné. Moja obľúbená je rozjasňujúca, ktorá pôsobí ako peeling a maska v jednom. Je detoxikačná a rozjasňujúca. Pleť je po použití hladká a napnutá,“ podotkla.

Ako sa v lete líčiť?

„Pokiaľ je to potrebné, make-up odporúčam používať na dôkladne vyčistenú pleť, ošetrenú kvalitným hydratačným krémom s UV-faktorom. V lete je vhodné používať make-up s jemným, penovým zložením a nižšou krycou schopnosťou. Podľa možnosti, nahradiť púdrom. Ako je momentálne trendom, rozjasňovanie pleti dodá vašej vizáži svieži a žiarivý vzhľad,“ dododala so slovami, že vhodné je používať aj vodeodolnú špirálu či linku, aby ste predchádzali rozmazaniu alebo otlačeniu. Náhrada semi-permanentným zahustením mihálnic, či dlhotrvajúcim zafarbením obočia, je tiež možnosťou.

Pozrite si v priloženej fotogalérii, ako Leona za pomoci kozmetiky premieňa tváre Brezňaniek!

V OBRAZOCH: Mladá vizážistka z Brezna Leona a ukážka jej líčenia
6
Galéria
Foto: Jaroslava Parašínová / Zdroj: brezno.dnes24.sk
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM