Jakub Forgács Rôzne Správy

Skanzen vo Vydrovskej doline prilákal desaťtisíce ľudí. Aké NOVINKY chystajú lesníci?

Pri neďalekom Čiernom Balogu máme hotový klenot. Lesnícky skanzen je veľkým lákadlom pre turistov. V novom roku sa tiež majú na čo tešiť!

Ilustračný obrázok k článku Skanzen vo Vydrovskej doline prilákal desaťtisíce ľudí. Aké NOVINKY chystajú lesníci?
15
Galéria
Zdroj: TASR

Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu navštívilo vlani vyše 50.000 ľudí, čo je viac ako v uplynulom období. Informoval o tom hovorca Lesov SR, Banská Bystrica Vlastimil Rezek.

„Toto jedinečné múzeum v prírode podniku Lesy SR navštívilo spolu 51 428 ľudí, čo predstavuje oproti roku 2015 12-percentný nárast. Najviac ľudí priláka každoročne kultúrno-spoločenské podujatie Deň stromu, ktoré organizujeme vždy začiatkom júla. Počet návštevníkov sa v posledných rokoch ustálil približne na 15 000 až 17 000, pričom v roku 2016 sa pohyboval na hornej hranici tohto rozpätia,“ priblížil Rezek.

Z JAR aj Južnej Kórey

„Vlani prišli do skanzenu turisti z 19 rôznych krajín. Najviac zahraničných návštevníkov bolo z Českej republiky, nasledujú Maďari a Nemci. Raritou boli v minulom roku turisti z Juhoafrickej republiky a z Južnej Kórey,“ doplnil správca skanzenu Michal Kofira.

Napriek rastúcemu záujmu sa nepodarilo prekonať rekordný rok 2011, kedy bránou Lesníckeho skanzenu prešlo až 61.450 návštev­níkov. V nasledujúcich rokoch nastal pokles zhruba na 45 000 ľudí. Nárast návštevnosti zaregistrovali pracovníci skanzenu až v roku 2015. Tradične najviac ľudí si prišlo skanzen pozrieť v letných mesiacoch, keď bez započítania návštevníkov akcie Deň stromu, zaznamenali od 5000 do 7000 turistov mesačne.

Skanzenom prechádza náučný chodník, ktorý ponúka návštevníkom na viac ako štvorkilometrovej trase s 83 zastávkami oddych, poučenie a zábavu v lone prírody. Informačné tabule a exponáty prezentujú históriu, pestovanie a význam lesa, jeho životodarné funkcie a krásy, ale i prácu lesníkov, ktorí ho chránia a využívajú.

Viaceré novinky

V roku 2016 pribudla v skanzene stromová aleja členských štátov EÚ, nová danielia zvernica a vyhliadková veža. Podľa Kofiru v tomto roku plánujú Lesy SR inštalovať pri suchom spúšťadle lanovku na krátke drevo „lasocabel“, v minisvete (Miniland) pribudnú nové zmenšeniny ľudových domov, zrubov, budova Lesnej správy v Dobroči, miniatúra lesnej lanovky a dobudujú i kamenné chodníky a oplotenia. Novinkou bude aj maketa vodnej jednolistovej píly, stroj na prípravu štiepky Trelan DL-18 i prvý traktor používaný v lese na približovanie dreva Zetor 50. Pribudnú informačné panely o hrabliach a stromoch ako alergénoch.

„Lesnícky skanzen je vo Vydrovskej doline od roku 2002, tí čo ho začali budovať a aj tí, čo sa starajú o jeho prevádzku v súčasnosti, ho vytvorili a tvoria pre poučenie, zábavu a zregenerovanie síl. Radi ho všetkým predstavíme,“ dodal Kofira.

Pozrite si lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline v priloženej fotogalérii!

Vydrovo otvorilo svoje brány: Železnička má pred sebou 25. sezónu
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM