Katarína Oravská Správy

Smelé plány s obchádzkou pri Zbojskej: Potešia sa cyklisti?

Obchádzková trasa pri sedle Zbojská by sa mohla zmeniť na iný účel. Pôvodne je to lesná cesta, ktorá bola využívaná predovšetkým na zvážanie dreva. Pre potreby odklonenia dopravy zo Zbojskej bola spevnená, vyasfaltovaná a nainštalované boli aj zvodidlá.

Ilustračný obrázok k článku Smelé plány s obchádzkou pri Zbojskej: Potešia sa cyklisti?
Zdroj: TASR

Samospráva Tisovca má v úmysle zmeniť obchádzkovú trasu pri sedle Zbojská na cyklotrasu. Ako informoval primátor mesta Peter Mináč, cesta patrí spoločnosti Lesy SR a po ukončení rekonštrukčných prác na horskom priechode Zbojská by ju v spolupráci s obcou Pohronská Polhora chceli získať do prenájmu za jedno euro.

„S generálnym riaditeľom Lesov SR sme už o tejto záležitosti hovorili a veríme, že sa nám to podarí dotiahnuť do zdarného konca. Táto cesta vedie krásnou prírodou a na cyklotrasu by bola ideálna,“ uviedol primátor.

Spomínaná obchádzková trasa vedie cez Plačkovu dolinu a je pôvodne lesnou cestou, ktorá bola využívaná predovšetkým na zvážanie dreva. Pre potreby odklonenia dopravy zo Zbojskej bola spevnená, vyasfaltovaná a nainštalované boli aj zvodidlá.

Podľa Mináča však nebude problém zosúladiť cyklistické a ťažobné využitie cesty. „S Lesmi SR sa vieme dohodnúť, že v prípadoch, keď bude prebiehať ťažba, bude cesta pre verejnosť uzavretá. Pre rozvoj cestovného ruchu v oblasti Tisovec – Bánovo – Zbojská je však táto cyklotrasa veľmi dôležitá,“ uzavrel primátor.

Rekonštrukcia horského priechodu Zbojská začala pred dvoma rokmi, investorom stavby je Slovenská správa ciest. Plánovaný termín ukončenia je koniec novembra 2015, takže zmena obchádzkovej cesty na cyklotrasu prichádza do úvahy najskôr v roku 2016.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM