Katarína Oravská Samospráva

Smelý plán radnice s osvetlením zvonice: Stihnúť by to chceli do necelých troch týždňov!

Mesto Brezno vyčlenilo peniaze na osvetlenie dominanty námestia – zvonice. Projekt by chceli stihnúť do Dní mesta, ktoré sa konajú už koncom mája.

Ilustračný obrázok k článku Smelý plán radnice s osvetlením zvonice: Stihnúť by to chceli do necelých troch týždňov!
Foto: Katarína Oravská

Mestské zastupiteľstvo v rámci návrhu na prvú zmenu v rozpočte mesta pre tento rok schválilo presun prostriedkov na osvetlenie dominanty mesta. Na osvetlenie mestskej veže je vyčlenených 13-tisíc eur. Zvonica má byť osvetlená z von. „Chceli by sme to stihnúť ešte do Dní mesta, uvidíme, či sa nám to podarí,“ povedal brezniansky primátor Tomáš Abel.

„Zámer sa mi veľmi páči, ale chcem sa opýtať, či práve v tomto období je to priorita, lebo ľudia z okrajových častí majú pocit, že potrebujú niečo iné ako osvetliť vežu na námestí,“ reagovala mestská poslankyňa Eva Wolframová. „V prvom rade by sme sa mali ukázať, že sme čisté, bezpečné mesto s dobrými chodníkmi, parkovaním a pod.,“ pridal sa brezniansky poslanec Jozef Tokár. Iniciatívu uvítal mestský poslanec Milan Kováčik, ako uviedol 750. výročie založenia mesta, je mimoriadna udalosť. Pripomenul, že Brezno bolo kráľovským mestom a tých bolo na Slovensku len 24.

„Finančné prostriedky sme žiadali aj cez grantové programy. Momentálne ešte nevieme výsledok, ale ak sa podarí, tieto by samozrejme boli refundované, to znamená, že by sme na toto osvetlenie zvonice nemuseli použiť vlastné finančné prostriedky,“ povedal Abel. Ako pokračoval žiadali zároveň ministerstvo kultúry aj o dotáciu na vymaľovanie. Podľa odhadov mesta by vymaľovanie stálo až 40-tisíc eur. Ako Abel podotkol o prioritách v meste vedia a pracujú na nich.

Na otázku, skade bolo tých 13-tisíc eur na osvetlenie zvonice presunutých, Abel odpovedal: „Pristúpili sme k tomu tak, že jednoducho budeme šetriť na niektorých položkách, ktoré boli rozpočtované.“

Ako príklad uviedol úsporu peňazí, ktoré mali byť použité na Program rozvoja. „Tu sme pristúpili k tomu, že ho budeme realizovať z vlastných zamestnancov, lebo de facto aj tak sú títo zapojení do procesu tvorby tohto dokumentu a nebudeme ho realizovať cez externú firmu,“ vysvetlil Abel. Týmto spôsobom majú podľa neho ušetriť až 10-tisíc eur. Návrh na presun peňazí na osvetlenie mestskej veže nakoniec podporilo všetkých 18 prítomných poslancov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM