Kristína Kožiaková Rôzne

Sneh v apríli? Nič mimoriadne ani pri Brezne, archívne FOTO, z ktorých vám ostane zima :)

Sneženie v tomto období je v dnešnej dobe skôr výnimkou. Sú však roky, kedy to tak nebolo a ortuť teplomera klesala do hlbokých mínusov.

Ilustračný obrázok k článku Sneh v apríli? Nič mimoriadne ani pri Brezne, archívne FOTO, z ktorých vám ostane zima :)
Zdroj: TASR

Dnes ráno sme vám priniesli čerstvé informácie o tom, že na Čertovici sneží a cestári sú v plnom nasadení. Boli však doby, kedy sneh na konci marca a začiatkom apríla nebol ničím výnimočným.

Na archívnych snímkach z 20. marca 1956 pracovníci cestnej správy v Žilinskom kraji majú plné ruky práce pri odstraňovaní snehových závejov.

Na úseku Liptovský Hrádok – Brezno, v nadmorskej výške 1326 m bola zima v roku 1956 taká, akú si nepamätali občania tejto oblasti za posledných 10 rokov. Začiatkom marca dosahovali tuhé mrazy až 30 stupňov. Na úseku Vyšná Boca – Jarabá dosahovali záveje výšku až 6 metrov.

Pri rýchlom odstraňovaní snehových závejov pracujú brigádnici z Horného Liptova a Brezna za silného vetra od 8. marca za pomoci snehovej frézy a motorových pluhov.

Snímka č.1: Na úseku Čertovica-Jarabá najobetavejšie pracujú brigádnici z Kokavy pod vedením cestára Rudolfa Cholváda z Vyšnej Boce za pomoci snehovej frézy a pluhov.

Snímka č.2: Tam, kde kedysi pracovali pri odstraňovaní snehu len brigádnici za pomoci koňských poťahov, teraz pracuje snehová fréza a pluhy, ktoré bezpečnejšie a rýchlo odstraňujú prekážajúci sneh.

Snehová kalamita na Čertovici: Záveje dosahovali výšku 6 metrov
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM