Kristína Kožiaková Samospráva

Staré kamery robia náčelníkovi vrásky: Začalo sa hovoriť o veľkej výmene, tieto lokality chcú mať mestskí viac pod kontrolou

Náčelník Mestskej polície mesta Brezna bojuje so zastaralým systémom, ktorý je potrebné podľa neho čo najskôr nahradiť novým, kvôli bezpečnosti občanov. Koľko by to mesto mohlo stáť?

Ilustračný obrázok k článku Staré kamery robia náčelníkovi vrásky: Začalo sa hovoriť o veľkej výmene, tieto lokality chcú mať mestskí viac pod kontrolou
Foto: Kristína Kožiaková / Zdroj: Dnes24.sk

Na ostatnom zastupiteľstve sa začalo diskutovať okrem iných tém aj o zastaralom kamerovom systéme v meste. Zástupca komisie pre verejný poriadok a riešenie problémov s neprispôsobivými občanmi informoval o tom, že počas zasadnutia komisie predostrel náčelník mestskej polície Ján Fedor potrebu vybudovania nového kamerového systému.

Kamerový systém v Brezne je už dlhšiu dobu údajne slabším článkom práce mestskej polície a preto sme sa na tento problém spýtali priamo náčelníka.

Kamerový systém vraj funguje nedostatočne

Mesto Brezno, podľa našich informácií, dnes disponuje 10 kamerami, ktoré mapujú mesto a jeho okolie 24 hodín denne. Podľa slov náčelníka mestskej polície Jána Fedora funguje kamerový systém na 60–70%. „Najhoršie je na tom sídlisko Mazorník, kde v súčastnosti funguje len jedna kamera,“ prezradil nám Fedor.

Kamery majú podľa jeho slov okolo 10 rokov. „Klobúk dole pred kvalitou kamier, pretože aj po 10 rokoch ešte fungujú tak ako fungujú,“ dodal. Kamery zo starého systému plánuje využiť aj v novej koncepcii.

Kde si na nás chcú posvietiť?

„Štúdia na nový kamerový systém sa robila v súlade s požiadavkami štátnej polície,“ prezradil ďalej náčelník. Kamery by si okrem iného mali posvietiť na všetky výpadovky v meste. „Nové kamery budú stacionárne, budú mať infračervené prisvietenie a aj v noci bude vidieť kto vchádza a vychádza z mesta.“

„Nový kamerový systém bude inštalovaný tak, aby pokryl všetky potreby zabezpečenia bezpečnosti v meste.“

Kamery sa podľa náčelníka môžu inštalovať aj na miesta, kde sa plánuje investícia mesta a hlavne v priestoroch škôl. Určite sa potom nezabudne na oblasť Hlaviny aj Predné Hálny.

Koľko by to celé stálo?

„Nových kamier je navrhnutých zhruba 30, určite to nepôjde tak, že sa nainštalujú všetky naraz, pretože finančné možnosti sú obmedzené. Takto navrhnutý kamerový systém bude stáť približne 280 až 300 tisíc eur,“ prezradil o novom systéme náčelník.

Ďalej vysvetlil, že prvou vecou, ktorá sa bude musieť obnoviť je srdce, čiže hlavný počítač, kamerového systému priamo na mestskej polícii.

"Do troch rokov je reálne, aby sa nový kamerový systém obnovil, ale bude to záležať na poslancoch a možnostiach mestského rozpočtu,"prezradil ďalej Fedor.

Prvým krokom bude, podľa jeho slov, vymenenie hlavného počítaču a inštalovanie približne desiatich nových kamier. „Na osvetlené objekty a dobre viditeľné miesta si vieme predstaviť, že sa použijú a inštalujú aj staré kamery.“

„Bol by som rád, keby sa do povedomia občanov dostalo to, že kamery nejdeme inštalovať preto, že ich chce mestská polícia, ale hlavne pre občanov pre ich bezpečnosť a ich ochranu“, dodal na záver náčelník.

Môže vás zaujímať:

Brezno dostalo na výmenu osvetlenia riadny balík: Musia ale všetko stihnúť do tohto termínu!

Brezniansky parlament zvažuje nový bič na neplatičov: Pribudnú peniaze do mestskej kasy?

Kamerový systém v Brezne je za zenitom: Nová štúdia rozpráva o 300 tisícovej inv
6
Galéria
Foto: Kristína Kožiaková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM