Katarína Oravská Rôzne

Staviate alebo prerábate? Príďte sa inšpirovať na stavebnú výstavu v Banskej Bystrici

Od dnes sa koná v Banskej Bystrici 1. ročník stavebnej výstavy BB BAU. Všetci, čo plánujú stavať, alebo prerábať svoju bývanie si prídu na svoje. Dozvedia sa všetko o moderných technológiách, materiáloch a o ekologickom a zároveň ekonomickom bývaní. Výstava potrvá do soboty, 11. mája.

Ilustračný obrázok k článku Staviate alebo prerábate? Príďte sa inšpirovať na stavebnú výstavu v Banskej Bystrici
Zdroj: TASR

Aj stavarina ide stále dopredu

V priestoroch Zimného štadióna na Hronskom predmestí sa predstaví 60 vystavovateľov. Medzi nimi nebudú chýbať výrobcovia základných stavebných materiálov, okien, dverí a vykurovacích systémov. „Návštevníci sa oboznámia s progresívnymi technológiami, ako aj s komplexnými službami v oblasti stavebníctva,“ povedala manažérka výstavy Jana Lešková. Okrem domácich vystavovateľov sa predstaví aj český výrobca s netradičným produktom. Na výrobu stavebných panelov používa tradičný materiál – slamu, ktorú spracováva moderným technologickým postupom. „Veľkej popularite sa v poslednom období tešia koncepty energeticky pasívnych domov, o čom sa môžu presvedčiť aj návštevníci banskobystrickej výstavy,“ pokračovala Lešková.

Stavbári priamo v akcii

Na výstave sa predstaví aj zaujímaví projekt, ktorý vznikol spoluprácou jedného z vystavovateľov so študentmi Spojenej školy v Kremničke. „Budúci majstri stavebných remesiel sa pod odborným pedagogickým vedením predstavia priamo v akcii. Pred zrakmi návštevníkov predvedú ukážky svojich zručností na vonkajšej fasáde zimného štadióna a upravia najviac poškodené miesta budovy,“ priblížila Lešková. Mestské lesy zasa pripravili pre súťažiacich drevené polotovary, ktoré v exteriéri premenia na zaujímavé výtvarné objekty.

Zábava spojená s ekologickým a cenovo dostupným bývaním

Sprievodným podujatím výstavy je zábavno-súťažná show StavParáda. Dnes a v piatok bude zameraná na mladú generáciu. Sobotná StavParáda je koncipovaná ako rodinné podujatie. Na vonkajšom pódiu sa v zábavnom moderovanom programe stretnú súťažné tímy, ktoré budú súťažiť o titul Dobrá partia. „Vzhľadom k nosnej téme 1. ročníka výstavy, ktorou je ekologický a ekonomický aspekt moderných stavebných materiálov, cenovo dostupné riešenia všetkých druhov stavieb a bývania, sa bude na výstave prezentovať aj Slovenská agentúra životného prostredia,“ povedala Iveta Lanáková z odboru marketingu a propagácie SAŽP. Odborní pracovníci priblížia širokej verejnosti aktivity agentúry so zameraním na Operačný program Životné prostredie a poskytnú záujemcom propagačné a informačné materiály. Informačný stánok môžu navštíviť aj účastníci výstavy s konkrétnymi projektovými zámermi z oblasti životného prostredia.

Súťaže a tvorivý program je prichystaný aj pre deti

Dnes dopoludnia sa na StavParáde zúčastní SAŽP s tvorivými dielňami pre deti a ako vyhlasovateľ súťaže Namaľuj si svoju stoličku pre žiakov druhého stupňa základných škôl. Súťažiť o ceny bude prvých päť päťčlenných družstiev prihlásených do súťaže. Ich úlohou bude pomaľovať stoličku zo surového dreva v duchu témy Dobrá klíma pre svet, ktorý mám rád – nosnej témy tohtoročného festivalu Envirofilm. Hodnotenie a odovzdávanie cien bude v sobotu za účasti odbornej poroty. Vymaľované stoličky sa stanú dekoráciou voľného priestranstva Pamätníka SNP.

Moderný výstavný projekt

BB BAU je moderný výstavný projekt s pracovným označením SMART výstava. Okrem štandardného prezentačného priestoru má ambíciu stať sa užitočným a spoločensky atraktívnym podujatím. Partnermi podujatia sú mesto Banská Bystrica, Banskobystrický samosprávny kraj, Mestské lesy Banská Bystrica, Správa športových a telovýchovných zariadení mesta a Slovenská agentúra životného prostredia. Záštitu nad podujatím prevzal primátor Banskej Bystrice Peter Gogola.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM