Samospráva

Stojiská stoja, ale pre obyvateľov sú zamknuté

Legislatíva má doslova kľúče od kontajnerových stojísk, na ktoré sa niektorí obyvatelia zatiaľ len dívajú. Samospráva nezmôže nič oproti zákonom. Kedy budú k užívaniu?

Ilustračný obrázok k článku Stojiská stoja, ale pre obyvateľov sú zamknuté
Zdroj: Mesto Brezno

Vlani sa breznianskej samospráve podarilo dokončiť desať uzamykateľných oplotených objektov určených na umiestnenie kontajnerov, ktoré majú zamedziť znečisťovaniu okolia asociálnymi živlami a prispieť k dôkladnejšej separácii domového odpadu.

To, že je výstavba kontajnerových stojísk dokončená ale neznamená, že ich možno užívať okamžite. K používaniu nových stojísk môže dôjsť až po splnení všetkých administratívnych náležitostí, ktoré stanovuje zákon.

Všetko poporiadku…

Nasleduje totiž rad administratívnych úkonov, ktoré bližšie popísala vedúca investičného odboru mestského úradu Zuzana Ďurišová: „Po prevzatí celkovej stavby je nutné podať žiadosť na vklad predložených geometrických plánov do katastra, kde je dvojmesačná zákonná lehota. Takisto treba požiadať o kolaudačné rozhodnutie, pričom termín kolaudačného konania stanoví príslušný Stavebný úrad Valaská do 30 dní.“

Po vydaní kolaudačného rozhodnutia začne plynúť 15-dňová lehota na nadobudnutie jeho právoplatnosti. Tým sa ale celá tortúra nekončí.

Mesto prosí o trpezlivosť

Ako ďalej vysvetľuje šéfka investičného odboru, po získaní právoplatného kolaudačného rozhodnutia prebehne odovzdanie diela do majetku mesta, ktoré trvá do piatich pracovných dní.

Následne musí dôjsť k prevodu objektov na Technické služby Brezno, ktoré sa stanú ich správcom. Po tomto kroku je povinnosťou techničiarov osloviť jednotlivé bytové správcovské spoločnosti, aby zabezpečili kľúče od stojísk svojim členom.

Až po všetkých týchto administratívnych postupoch môže stavba slúžiť na svoj účel. „Budeme sa snažiť, aby tieto lehoty boli čo najkratšie a občania mohli dostať do užívania stojiská, o ktoré dlhodobo žiadajú. Snažíme sa všetkým vychádzať v ústrety, preto prosím obyvateľov o nevyhnutnú trpezlivosť, kým nebude doriešená aj administratívna časť diela,“ uzavrela Zuzana Ďurišová a zároveň dodala, že aj tento rok mesto plánuje pokračovať vo výstavbe kontajnerových stojísk a to na Ulici ČSA a Krčulova.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM