Katarína Oravská Krimi

Súd rozhodoval o vražde Oláha spred 17 rokov: Mikuláša Č. po druhý raz oslobodil

Okresný súd (OS) v Banskej Bystrici už po druhý raz oslobodil Mikuláša Č. obžalovaného v kauze vraždy Imricha Oláha, ku ktorej malo dôjsť pred vyše 17 rokmi. Po prvý raz ho ten istý súd oslobodil spod obžaloby vlani v máji.

Ilustračný obrázok k článku Súd rozhodoval o vražde Oláha spred 17 rokov: Mikuláša Č. po druhý raz oslobodil
Zdroj: TASR

Prokurátorka sa však odvolala a Krajský súd v Banskej Bystrici vrátil celý prípad späť prvostupňovému súdu a prikázal mu, aby vypočul svedkov, ktorých predtým zamietol. Ani po ich vypočutí sa, rovnako ako vtedy, nepodarilo dokázať, že na vražde sa podieľal Mikuláš Č.

Pred senát OS do Banskej Bystrice priviezla eskorta údajného bosa žilinského podsvetia Františka Salingera. Vypovedal v prospech obžalovaného o rozhovore, ktorý ešte vo väzení v roku 2001 mal s exčernákovcom Slavomírom Surovým. Ten mu mal popisovať, ako Oláha zavraždili, pričom hlavným iniciátorom tohto skutku mal byť Miloš Kaštan, „pravá ruka“ Mikuláša Č. Ten si odpykáva 14,5-ročný trest, ktorý dostal na základe dohody o vine a treste za podiel na vraždách Alojza Házyho a Miloša Piliara.

Výpovedi Kaštana, ktorý z tohto skutku usvedčoval Mikuláša Č., súd neuveril. „Tento svedok nie je objektívny. Modifikoval a menil obsah výpovedí. Je preukázané, že čerpal výhody za svoju výpoveď,“ konštatoval predseda senátu.

Podľa obžaloby Mikuláš Č. mal spolu s komplicmi zavraždiť Imricha Oláha v roku 1997 v kancelárii svojej niekdajšej firmy Renox v Banskej Bystrici, a to obzvlášť surovým spôsobom. Oláha uškrtili káblom od počítača. Motívom vraždy mala byť obava, že Oláh chystá likvidáciu Mikuláša Č. Jeho kostrové pozostatky polícia objavila až v októbri 2005 pri Hrochoti v okrese Banská Bystrica.

Čítajte tiež:

Sýkorky vraj zariadili vraždu Piliara: Podľa Kaštana dal príkaz bývalý boss banskobystrického podsvetia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM