Správy

SVET O SLOVENSKU: Mŕtvi českí turisti, nevhodné srandičky aj politika

Strašná tragédia, pri ktorej uplynulý víkend zahynuli v Nízkych Tatrách dvaja českí turisti, sa dostala aj do českých médií. Tamojší čitatelia nehodu komentujú rôzne...

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Mŕtvi českí turisti, nevhodné srandičky aj politika
Zdroj: TASR

V Nízkych Tatrách už panuje pravé zimné počasie a snehová pokrývka dosahuje 75 cm. Ťažké podmienky na vysokohorský výstup a mrazivé teploty sa zrejme podpísali pod smrť štyridsaťsedem ročnej ženy a šesťdesiat ročného muža z Českej republiky. Podľahli následkom vyčerpania a podchladenia. Nedokázali im už pomôcť ani záchranári, ktorí im išli na pomoc. O prípade píše český portál Lidovky.cz.

Nešťastná túra

Česi sa v Nízkych Tatrách venovali riskantnému športu – skialpinizmu. Pre mladých, silných a skúsených ľudí to nemusí byť problém, ale pre dvojicu v zrelom veku to bol zjavne výkon nad ich sily. “Obaja skialpinisti vyrazili na túru v sobotu. Ich nehybné telá našli v nedeľu poľskí turisti,” píšu Lidovky.cz.

Nebohá žena bola z Prahy a muž z Pardubíc. Na osudnú vysokohorskú trasu vyrazili z lokality Čertovica a namierené to mali na jednu z chát. Do cieľa svojej cesty však už nedorazili. Poliaci ich našli nehybne ležať na bližšie neurčenom mieste pod Chopkom. Privolaní záchranári už mohli len zniesť ich telá do údolia.

Srandičky a politika

“Podobné nešťastia nie sú nijako výnimočné,” píše portál. Konkrétne uvádza viacero mimoriadne tragických udalostí z minulosti: “Veľkú pozornosť vzbudilo minulý rok úmrtie piatich českých skialpinistov neďaleko rakúskeho Innsbrucku, ktorých zasypala lavína. Sedem českých turistov zahynulo pod lavínou aj v roku 2005 v slovenských Roháčoch. Prežil to jediný muž.”

Českí čitatelia pod článkom reagujú rôzne a niektorí aj s povestným českým humorom, ktorý však nemusí byť vždy vhodný. “Prečo si ľudia nevážia život?” pýta sa jeden z čitateľov. Iný dodáva, že podobné nešťastia už patria k slovenskému horskému koloritu, bez toho by to vraj už ani nešlo…

Jeden z komentujúcich však zabŕdol aj do politiky a víťaza posledných českých volieb so slovenskými koreňmi Andreja Babiša: “Náš Babiš by mal urobiť na Slovensku poriadok! Veď je to hrôza, také nezabezpečené hory!… No, snáď si Babiš nájde čas, aby zamakal aj na zlepšení situácie na Slovensku, keď dokončí normalizáciu našej spoločnosti. Nerád by som sa tam niekde stratil, až budú Tatry znovu naše po opätovnom zjednotení našej vlasti, že áno…” dodáva s ironickým humorom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM