Správy

SVET O SLOVENSKU: Vražda novinára Kuciaka zalarmovala médiá

Násilná smrť mladého investigatívneho reportéra a jeho snúbenice vo Veľkej Mači sa v zahraničí spája s podozreniami z daňových podvodov vládnej strany Smer-SD.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vražda novinára Kuciaka zalarmovala médiá
Zdroj: TASR

Vražda novinára s cieľom umlčať ho nie je v civilizovanom svete bežnou vecou. V strednej Európe sa nič také nestalo viac ako 20 rokov. V časoch mečiarizmu dostali niektorí nepohodlní novinári bitku, prípadne niekomu zhorelo auto, ale siahnuť žurnalistovi na život si nedovolili ani vtedajší mocipáni Slovenska. O to strašnejšie pôsobí vražda reportéra portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka, ktorého niekto zastrelil v jeho rodinnom dome vo Veľkej Mači spolu so snúbenicou. Téme sa venuje aj mnoho zahraničných denníkov.

Vládna korupcia?

“Zastrelili slovenského novinára, ktorý sa zaoberal podozreniami z daňových podvodov spojených s vládnou stranou,” znie titulok britského denníka The Guardian. Dodáva, že podľa polície vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice pravdepodobne súvisí s jeho investigatívnou prácou. “Je to bezprecedentný útok na novinára,” cituje denník slová policajného prezidenta Tibora Gašpara.

The Guardian približuje, že nebohý novinár sa venoval najmä podozrivým prevodom a obchodom v súvislosti s luxusnou bytovkou Five Star Residence v Bratislave. Ich cieľom mali byť daňové podvody s DPH. Denník dopĺňa, že v kauze lieta okrem Ladislava Baštrnáka aj meno ministra vnútra Roberta Kaliňáka a premiéra Roberta Fica.

“Kuciak sa tejto téme venoval dlhší čas. V októbri 2017 napísal na sociálnu sieť, že podal trestné oznámenie, pretože dostal výhražný telefonát…. a aj po 44 dňoch vec zrejme ešte ani nebola pridelená žiadnemu policajtovi,” píše denník.

Slová sústrasti i výzvy

Vraždu Jána Kuciaka odsúdila aj organizácia Reportéri bez hraníc. Na svojom webe žiada dôkladné vyšetrenie tohto ohavného činu: „Vyzývame všetky kompetentné orgány, aby prispeli k objasneniu tejto záležitosti, o to viac, že Ján Kuciak bol už dlhšie obeťou vyhrážok,“ uviedla Pauline Ades-Mével z mimovládnej organizácie, zasadzujúcej sa za slobodu tlače a médií.

Prestížny americký denník The Washington Post k téme uvádza, že vláda Roberta Fica vypísala odmenu jeden milión eur za informácie vedúce k odhaleniu Kuciakovej vraždy. Na rýchle vyšetrenie zločinu vyzval aj prezident republiky Andrej Kiska.

Novinárska vražda zalarmovala aj viaceré francúzske médiá. Portál Liberation.fr porovnáva Kuciakovu popravu s nedávnou vraždou maltskej novinárky Daphne Caruana Galizia, ktorá vzbudila pohoršenie po celej Európskej únii. Liberation tiež pripomína, že Slovensko sa nachádza na 17. mieste vo svetovom hodnotení slobody tlače.

K téme vraždy slovenského novinára pripája portál Politico.eu aj smutnú štatistiku. Podľa nej pre svoju novinársku prácu prišlo o život v súčasných členských krajinách EÚ od roku 1992 takmer 30 novinárov. Z nich najvyššiu bilanciu má Francúzsko (9) a Chorvátsko (4). Slovensko doteraz v tejto krvavej štatistike nefigurovalo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM