Katarína Oravská Správy

Sviatok práce bol bohatý na podujatia: Fico staval máj, otvárala sa Čiernohronská železnica i Vydrovská dolina

V kalendári sa 1. máj neodmysliteľne spája so Sviatkom práce. Tomuto sviatku predchádzali masové demonštrácie robotníkov v USA v roku 1886, ktoré sa skončili krviprelievaním. V súčasnosti je Sviatok práce hlavne o oslavách, hoci máme rekordnú nezamestnanosť.

Ilustračný obrázok k článku Sviatok práce bol bohatý na podujatia: Fico staval máj, otvárala sa Čiernohronská železnica i Vydrovská dolina
Foto: Katarína Oravská / Zdroj: Dnes24.sk

Na stavanie mája dohliadal premiér Robert Fico

Máj nie je len mesiac v kalendári, ale aj mladý stromček. Symbolizuje príchod jari, a teda aj opätovne sa prebúdzajúci život v prírode. Ľudia za spevu a tanca oslavovali víťazstvo jari nad zimou s májom ozdobeným farebnými stužkami. Okresaný a ozdobený stromček chlapci tiež zvykli stavať pred dom svojej milej. Prvomájové oslavy spojené s tradičným stavaním mája sa na námestí v Brezne začali už v utorok v poobedných hodinách. Obyvateľov prilákal na námestie kultúrny program i sám premiér. Stavaniu mája predchádzali vystúpenia folklórnych súborov Šťastné detstvo, Mostár a speváckej skupiny Krnohári zo Zadných Halan. Hoci sme zároveň oslavovali medzinárodný sviatok pracujúcich, množstvo ľudí nemá čo oslavovať. Na vysokú mieru nezamestnanosti poukázal aj Robert Fico vo svojom krátkom príhovore. „Celá eurozóna hlási mieru nezamestnanosti, ktorá za dlhé roky nemá obdobu,“ povedal Fico. Slovenský premiér zdôraznil, že vláda robí všetko pre to, aby sa udržalo každé jedno pracovné miesto. „Sme často kritizovaní, že poskytujeme investorom rôzne stimuly, ale keď mi nedáme stimuly, tak ich dajú Poliaci, Maďari alebo Česi. Slovensko musí byť atraktívne pre každého, kto chce vytvárať pracovné miesta,“ konštatoval premiér. Už na rok vidí Fico našu budúcnosť ružovejšie: „V roku 2014 budeme môcť robiť aj niečo iné, ako ozdravovať verejné financie. Budeme naďalej budovať sociálny štát a venovať sa slabším,“ povedal. Fico verí, že Slovensko je z najhoršieho von a na záver zaželal Brezňanom veľa zdravia a šťastia. „Chcem vám aj tu v Brezne poďakovať za pretrvávajúcu podporu. Bol to ťažký rok. Verím, že keď sa opätovne stretneme, budeme mať už iba lepšie a lepšie správy,“ rozlúčil sa premiér Robert Fico.

Na 1. máj pripadajú až tri sviatky

Prvomájových osláv sa nezúčastnil brezniansky primátor Jaroslav Demian, kvôli povinnostiam v parlamente. Nahradil ho jeho zástupca Ján Račák, ktorý pripomenul, že prvého mája neslávime len Sviatok práce. „Kresťania si pripomínajú sviatok sv. Jozefa – robotníka. V rámci novodobých dejín Slovenskej republiky si pripomíname vstup Slovenskej republiky do Európskej únie a politicky ľavicovo orientované sily si pripomínajú Sviatok práce,“ povedal zástupca primátora. Podľa Račáka treba Sviatok práce sláviť: „Sviatok práce považujeme za príležitosť poďakovať všetkým pracujúcim a občanom Slovenska, ktorí vytvárajú hodnoty svojou dennodennou prácou. Prvý máj je sviatok slobody a vzdania úcty práci a pracujúcim,“ povedal.

Otvorenie sezóny v Čiernom Balogu

V Čiernom Balogu v sviatočný deň nezaháľali. Naopak, otvárala sa letná sezóna. Svoje brány, resp. vagóny otvorila Čiernohronská železnica. Pri tejto príležitosti vypravili mimoriadny parný vlak zo Zvolena do Hronca s prípojom do Vydrovskej doliny. Práve vo Vydrovskej doline sa taktiež konalo slávnostné otvorenie už 11. sezóny v poradí. O tom, aké nové atrakcie čakajú turistov sme vás na našej stránke informovali už včera.

Stavanie mája v Brezne za prítomnosti premiéra Roberta Fica
37
Galéria
Foto: Katarína Oravská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM