Monika Földešiová Rôzne

Svojho chlpatého miláčika musíte začipovať. Inak vám hrozí pokuta až 370 eur!

Ešte stále veľa majiteľov psov či iných domácich zvierat netuší, že ich musia nechať zo zákona čipovať. Podmienky sú rôzne a závisia od narodenia zvieraťa. Jedno je však isté, čas majú len do 30. septembra 2013, inak ich čaká mastná pokuta.

Ilustračný obrázok k článku Svojho chlpatého miláčika musíte začipovať. Inak vám hrozí pokuta až 370 eur!
Foto: Katarína Oravská

Čo je čipovanie a ako prebieha?

Čipovanie je časovo krátky úkon, kedy sa cez ihlu zavedie zvieraťu do podkožia čip – transpondér. Tento čip nesie v sebe informáciu, jedinečný číselný kód. Pod týmto kódom je čip veterinárnym lekárom registrovaný v centrálnom registri spoločenských zvierat.„Na otázku, ako to zviera bolí a či to stojí za to, sa dá mnoho diskutovať. Aj keď väčšina zvierat pri čipovaní nedá najavo bolesť, určite samotnú aplikáciu cítia. Už či to bolí ako odber krvi alebo vakcinácia, ťažko povedať. Rád by som zdôraznil, že je to pre zviera podstatne menej stresujúce a bolestivé ako tetovanie, ktoré našťastie už môžeme pomaly považovať za prežitok,“ vraví veterinár David Michalák.

Čip je z indiferentného materiálu, čiže telo sa ho nesnaží vylúčiť, s reakciou na čipovanie sa preto doktor Michalák ešte nestretol. „Popri nevýhodách spojených s čipovaním ako administratíva, nájsť si čas ísť k veterinárovi či menšia finančná záťaž majiteľa, je čip pre zviera významný z viacerých aspektov. Keďže zvieratá nevedia hovoriť a obojok s akýmkoľvek označením sa dá zložiť či stratiť, je to pre nich jediné označenie, ktoré umožní identifikáciu samotného jedinca. A tak zviera stratené, týrané, vyhodené môže mať šancu na vystopovateľnú minulosť,“ vraví veterinár. Tých pár sekúnd stresu pri čipovaní môže teda psíka uchrániť pred oveľa väčším stresom z blúdenia po uliciach, cudzích domácnostiach či útulkoch.

Čo prikazuje zákon?

Do konca septembra 2013 musia byť podľa zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti, všetky psy, mačky a fretky držané na území Slovenska povinne označené čipom. Konkrétne všetky spoločenské zvieratá, ktoré sa narodili od 1.11.2011, musia byť povinne po narodení do 8 týždňov označené mikročipom. Povinnosť sa vzťahuje však aj na zvieratá, ktoré sa narodili pred týmto dátumom. V tomto prípade platí prechodné dvojročné obdobie, ktoré sa končí 30. septembra 2013. Od tohto dátumu musia byť všetky psy, mačky a fretky začipované. Majiteľovi inak hrozí pokuta do výšky 370 eur. Náklady za čipovanie sa u jednotlivých veterinárnych lekárov líšia, pohybujú sa od 15 do30 eur.

Overte si, či je váš čip zaregistrovaný

V prípade, že takto označené zvieratko niekto nájde a pôjde s ním k veterinárovi alebo sa zviera dostane do útulku, tak vďaka číselnému kódu čipu je okamžitá možnosť nájsť majiteľa. Veterinár načíta číselný kód čítačkou. Dôležitým upozornením pre každého majiteľa je, aby si overil, či ich veterinár čip aj zaregistroval. „Žiaľ viackrát sa nám stalo, že hoci bolo zviera označené, tak čip nebol zaregistrovaný a my sme nemali šancu nájsť majiteľa, ktorý si za čipovanie zaplatil a nakoniec to aj tak nepomohlo,“ vraví Dominika Homolová z OZ Pes v núdzi. Overiť si to majitelia môžu na stránke www.crsz.sk, kde pre vyhľadania údajov musia len zadať číslo čipu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM