Rôzne

(Takmer) zabudnuté zákutie: Muránsku planinu vyhlásili za národný park pred 20 rokmi

V súčasnosti patrí k menej navštevovaným národným parkom, no čoraz viac sa dostáva do povedomia verejnosti najmä vďaka rôznym aktivitám.

Ilustračný obrázok k článku (Takmer) zabudnuté zákutie: Muránsku planinu vyhlásili za národný park pred 20 rokmi
16
Galéria

Národný park Muránska planina je jeden z najmladších národných parkov na Slovensku. Nachádza sa na strednom Slovensku v okresoch Brezno, Rimavská Sobota a Revúca v banskobystric­kom kraji.

Jeden z najmladších národných parkov na Slovensku oslavuje v týchto dňoch 20. výročie svojho vyhlásenia. Štatút národného parku získala planina v roku 1997, predtým bola od roku 1976 chránenou krajinnou oblasťou.

Perla prírody

„Muránska planina je jednou z najzachovalejších krasových oblastí Slovenska. Oplýva množstvom povrchových i podzemných krasových javov, ako aj mimoriadnou druhovou pestrosťou fauny a flóry. V súčasnosti patrí k menej navštevovaným národným parkom, no čoraz viac sa dostáva do povedomia verejnosti najmä vďaka rôznym aktivitám, zameraným na rozvoj infraštruktúry a služieb v oblasti cestovného ruchu,“ informuje v súvislosti s výročím Štátna ochrana prírody SR.

Podľa údajov Správy NP MP sa na jej území nachádza viac ako 250 jaskýň, 15 priepastí, vyše 50 ponorov a vyvieračiek, ale aj množstvo povrchových krasových javov – škrapy, krasové jamy, tiesňavy, skalné veže a ihly či skalné brány.

Raj pre šelmy

Lesy Muránskej planiny sú dodnes domovom veľkých karpatských šeliem – vlka obyčajného, medveďa hnedého a rysa ostrovida. Vhodné podmienky na hniezdenie nachádzajú v starých lesných porastoch a na neprístupných skalných zrázoch dravce i sovy – orol skalný, sokol sťahovavý, sova dlhochvostá, kuvičok vrabčí, či pôtik kapcavý.

Vysoký počet nesprístupnených jaskynných priestorov zas vytvára výborné podmienky pre zimovanie netopierov. Vraví sa, že Muránska planina je najkrajšia z chrbta koňa. Či je to naozaj tak, zistíte, len keď to vyskúšate.

Muránska planina
16
Galéria

Spoznajte kraj

Typickou rastlinou planiny je lykovec muránsky, endemit a treťohorný relikt, ktorý tu pretrval milióny rokov a prežil aj zaľadnenie. Dary prírody môžete obdivovať na mnohých turistických trasách. Jednou z nich je Zbojská.

Zbojská je horské sedlo, cez ktoré vedie cesta a unikátna ozubnicová železnica z Brezna do Tisovca. V horskom sedle má zastávku.

Koliba Zbojská je ideálnym miestom nielen na gurmánske hody ale i na prekrásne výlety do okolia, napríklad na Kučelach (po červenej) alebo do doliny Kopačno (žltá trasa).

Sedlom prechádza hranica medzi povodím Hrona a povodím Slanej. Južne od sedla prebieha dolina Furmanec, severozápadne od sedla sa rozprestiera Breznianska kotlina. Ďalšia hranica prechádzajúca sedlom je administratívna – medzi okresmi Brezno a Rimavská Sobota.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM