Katarína Oravská Samospráva

Tankodróm na ulici Hradby sa má zmeniť na parkovisko na úrovni: Zadarmo však už asi nebude

Podľa viacerých mestských poslancov nám chýbajú parkovacie miesta. Jeden Brezňan sa to však rozhodol zmeniť. Požiadal o prenájom pozemku na ulici Hradby. Tento pozemok sa síce využíva na parkovanie aj dnes, ale inak ako tankodrómom ho nazvať nemôžeme. Má však inú výhodu. Státie je tam zadarmo.

Ilustračný obrázok k článku Tankodróm na ulici Hradby sa má zmeniť na parkovisko na úrovni: Zadarmo však už asi nebude
Zdroj: Webnoviny.sk

S ľudovo nazývaným tankodrómom na ulici Hradby sa podľa poslanca Jána Králika mesto trápi. Mestskí poslanci na pondelkovom zastupiteľstve uznali pozemok za prebytočný. „Na základe žiadosti konkrétneho občana sme vyhlásili verejnú obchodnú súťaž na prenájom týchto priestorov za účelom vybudovania odstavnej plochy alebo parkoviska pre autá. Ak prebehne súťaž budeme chcieť vedieť, koľko parkovacích miest a za akých podmienok tam vznikne a ako budú v budúcnosti využívané, lebo predpokladáme, že to bude spoplatnená služba,“ povedal primátor Brezna Jaroslav Demian. Status parkoviska teda bude mať pozemok každopádne aj naďalej. „Vzhľadom na to, že do tohto spoločného dvora ústia prístupy na súkromné pozemky, je to možné využiť jedine ako parkovisko,“ doplnil Demian.

Parkovisko na ulici Hradby je a aj bude

Viacerí poslanci sa v rámci rozpravy o danom pozemku zhodli, že Brezno potrebuje parkovacie miesta ako soľ. Podľa poslankyne Márie Majerčíkovej sú parkovacie plochy dlhodobým problémom mesta. „My sa musíme zamyslieť nad tým ako zvýšiť počet parkovacích plôch a keď mesto nie je schopné samo toto zabezpečiť, som všetkými desiatimi za to, aby to žiadateľ dostal do prenájmu,“ uviedla Majerčíková. Aj mestský poslanec Jozef Tokár súhlasí s tým, aby sa na danom pozemku zachovalo parkovisko. Je však za to, aby ho šoféri využívali zadarmo, tak ako doteraz. Navrhol tiež, aby sa o plochu staralo samotné mesto, napríklad prostredníctvom technických služieb. „Chvalabohu sa našiel jeden občan, ktorý je ochotný do tohto investovať aj sily aj čas. Mali by sme podporiť tento zámer,“ povedala mestská poslankyňa Eva Wolframová. Neprekáža jej ani prípadný poplatok za parkovanie, sme totiž v centre.

Žiadateľ chce vybudovať parkovisko na úrovni

Zámerom žiadateľa o prenájom je vybudovať na pozemku parkovacie plochy. K investičným nákladom sa nechcel vyjadrovať, má ich však zrátané. Pripustil len toľko, že je viac variant ako sa dá parkovisko vybudovať. „Základ je, aby parkovisko spĺňalo z pohľadu okresného mesta isté štandardy, aby to bolo na nejakej úrovni. Aby návštevníci, ktorí prídu do mesta, nemali pocit, že prišli do hornej dolnej ale do okresného mesta,“ uviedol Rastislav Zvarík.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM