Kristína Kožiaková Samospráva

Tŕň v oku mnohých Brezňanov. Ako miznú čierne stavby z mapy mesta?

Brezno zakročilo proti čiernym stavbám v meste. Niektoré už boli odstránené, iné na svoj osud čakajú. Koľko ich máme v meste podľa zistení z apríla?

Ilustračný obrázok k článku Tŕň v oku mnohých Brezňanov. Ako miznú čierne stavby z mapy mesta?
Zdroj: Dnes24.sk

Ako nám prezradila viceprimátorka Petra Dzurmanová, mesto sa už dávnejšie rozhodlo zakročiť proti nelegálnym stavbám a v mesiaci apríl začali prebiehať prvé exekučné konania. „Mesto bude ďalej voči neoprávneným, tzv. čiernym, stavbám bojovať,“ povedala.

Neoprávnenou stavbou je stavba, ktorá je zriadená na cudzom pozemku bez právneho titulu. O neoprávnenú stavbu teda ide v prípade, ak je stavebník nie je vlastníkom pozemku, na ktorom sa stavba realizuje, vlastník pozemku o stavbe nevie, resp. neudelil stavebníkovi súhlas na jeho činnosť. Na nelegálne stavby v meste dozerá Odbor životného prostredia a stavebného poriadku Mestského úradu v Brezne.

„Celkový počet stavieb v apríli, kde buď bolo nariadené odstránenie stavby alebo vo veci ešte nebolo rozhodnuté, je 33. V jednom prípade bola vec postúpená mestským právnikom na výkon rozhodnutia cestou exekučného konania,“ uviedla vedúca odboru Elena Gregorová. V priebehu apríla bolo vydané aj poverenie na začatie exekúcie.

Ako sa už dávnejšie vyjadril primátor mesta Tomáš Abel: „Budeme postupovať v záujme občanov mesta a v tejto oblasti ešte posilníme spoluprácu s príslušníkmi mestskej polície. Po uplynutí príslušných lehôt sme pripravení aj na nútený výkon rozhodnutí.“ Podľa informácií z radnice v apríli okrem spomínaného začatého exekučného konania bolo vydaných ďalších päť rozhodnutí o odstránení stavby, z ktorých v dvoch prípadoch prebieha odvolacie konanie a pre ďalšie tri bola uložená lehota na ich dobrovoľné odstránenie.

Mesto vyzýva občanov aby pri podozrení na nelegálnu stavbu neváhali kontaktovať príslušný odbor Mestského úradu.

Môže vás zaujímať:

FOTO: Brezňanov potešili novinky: Parkovacie miesta pre ZŤP a to nie je všetko

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM