Katarína Oravská Šport

Turisti sa pripravujú na náročný Prechod SNP Nízkymi Tatrami: Pred polstoročím ho dokončili len štyria účastníci

Tento rok sa uskutoční jubilejný už 50. ročník prechodu SNP Nízkymi Tatrami z Telgártu do Španej Doliny. Účastníci absolvujú v zložitom vysokohorskom teréne 163 km s celkovým stúpaním 6887 metrov.

Ilustračný obrázok k článku Turisti sa pripravujú na náročný Prechod SNP Nízkymi Tatrami: Pred polstoročím ho dokončili len štyria účastníci
Zdroj: TASR

Jubilejný 50. ročník prechodu SNP Nízkymi Tatrami z Telgártu do Španej Doliny sa tento rok uskutoční 6. až 12. júla. Podujatie, na konci ktorého je naplánované kladenie kvetov k pomníku SNP v Španej Doline, organizuje Klub slovenských turistov Baník Špania Dolina.

„Prechod hrebeňom Nízkych Tatier je náročnou turistickou akciou. Účastníci absolvujú v zložitom teréne vysokohorského charakteru 163 km s celkovým stúpaním 6887 metrov. Okrem vlastnej turistickej náplne sa pri organizovaní prechodu kladie dôraz na poznávaciu činnosť a ochranu prírody,“ informoval Vladimír Mikunda, vedúci mediálneho oddelenia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

V roku 1965 sa trojica turistov zo Španej Doliny (Ján Donoval, Štefan Bačkor, Viliam Longauer) rozhodla založiť turistickú akciu pod názvom Prechod 29. augusta na pamiatku partizánskych bojov. Prvý ročník sa konal 21. až 26. 9. 1965. Trasa viedla zo Švermova (Telgártu) do Španej Doliny a dokončili ju štyria z 12 turistov. Od tretieho ročníka (1967) toto podujatie nesie meno „Prechod SNP Nízkymi Tatrami“.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM