Katarína Oravská Rôzne

Turistov vítame smetiskom: Počas upratovania sa vyzbierali viac ako dve tony odpadu!

Naša okolitá príroda pripomína neraz smetisko. Na takýto odpad negatívne reagujú hlavne turisti. Dobrovoľníci a pracovníci technických služieb zobrali do ruky plastové vrecia a rozhodli sa túto naši vizitku zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku Turistov vítame smetiskom: Počas upratovania sa vyzbierali viac ako dve tony odpadu!
Zdroj: Dnes24.sk

„Upratovanie 26. februára bola dobrovoľná iniciatíva z Klastra Horehronie, ku ktorej sa pridali nielen členské obce a podnikateľské subjekty, ale aj iné organizácie, či jednotlivci, ktorí si uvedomujú význam čistoty prírody nielen pre cestovný ruch, ale aj pre pohodlie života každého z nás na Horehroní,“ povedal Milan Gemzický, výkonný riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu Nízke Tatry Juh a združenia cestovného ruchu Klaster Horehronie.

Čistili vo dvojiciach

K rýchlemu konaniu ich podľa jeho slov priviedli hlavne negatívne reakcie turistov a tiež dennodenné dochádzanie do práce značne znečistenou prírodou. „Mejlom a ústne sme oslovili našich členov a partnerov klastra a na naše prekvapenie naozaj zo dňa na deň sa nám podarilo zorganizovať čistenie,“ priblížil Gemzický. Vymedzené úseky čistili vo dvojiciach. Zamerali sa na dopravné ťahy od Podbrezovej cez Tále až na Chopok, na Čertovicu, Vagnár a samozrejme aj na hlavný ťah do Brezna.

„Sú to trasy, ktorými denne migrujú naši návštevníci za atraktivitami regiónu,“ vysvetlil Gemzický. Dobrovoľníci vyzbierali 30 vriec odpadu a s čistením neskončili. Natrafili pritom na odpad z motorových vozidiel, domácností, stavebný odpad. Nechýbalo ani množstvo plastových fliaš a hliníkových konzerv z nápojov.

Klasika – pneumatiky

Do upratovania sa okrem Klastra Horehronie zapojili ubytovatelia z Mýta pod Ďumbierom, obecné úrady v Mýte pod Ďumbierom, v Bystrej a vo Valaskej. „Do upratovania sa s nadšením pustilo aj Infocentrum Ďumbier v Mýte pod Ďumbierom, kde pani Lenka Akurátna Špiriaková zapojila do čistenia aj folkloristov a množstvo svojich známych,“ uviedol Gemzický. Aktívne bolo aj mesto. Kvantum plochy vyčistili Technické služby Brezno.

„Dňa 26. februára dvanásť pracovníkov z technických služieb nazbieralo pozdĺž hlavnej cesty od obce Valaská po Brezno 48 kusov vriec odpadu a 22 kusov pneumatík, spolu 260 kilogramov odpadu,“ povedal riaditeľ Technických služieb Brezno Tomáš Gaboň.

Vyše sto vriec odpadu

Technické služby upratovali horehronskú metropolu už aj skôr. Za štyri dni vyzbierali v priebehu februára ďalšiu neuveriteľnú kopu odpadu. Na Ceste osloboditeľov od SAD-ky po Baldovský most 6 pracovníkov vyzbieralo 11 vriec odpadu, čiže 180 kilogramov. V úseku ČSA od Baniska po Lidl traja pracovníci naplnili 10 vriec 160 kilogramami odpadu. V úseku cesty na horehron od Cintorínskej ulice po Bujakovo nazbieralo tucet pracovníkov technických služieb 810 kilogramov odpadu do 51 vriec. Z Tisovskej cesty od Kuzámnyho ulice po Krtičnú vypratalo 10 pracovník neuveriteľných 870 kilogramov odpadu vrátane dvoch pneumatík. Zaplnili 52 vriec.

„Celkom to bolo pozdĺž hlavných ulíc v okolí mesta Brezna 2 640 kg odpadu,“ spresnil Gaboň a dodal: „Neustále počúvame v médiách, čo by sme mali robiť, aby sme propagovali Slovensko, podporili prílev turistov a potom ich vítame smetiskom.“

Kultúrna vyspelosť

Ide pritom o náš odpad, pretože ako hovorí Gemzický nedoniesli nám ho sem zahraniční turisti, ich mentalita a výchova im to totiž nedovolí. „Našli sme vizitku našej slovenskej mentality – množstvo stavebných skládok, komunálny odpad z domácností a všetko to, čo je zaťažko niekomu hodiť do koša. Je to obraz kultúrnej vyspelosti a vzdelania jednotlivca.“

Podľa Gemzického má Horehronie potenciál stať sa vyhľadávaným regiónom, ale máme pred sebou ešte veľmi dlhú cestu. V prvom rade treba zmeniť prístup k cestovnému ruchu. „Musíme prelomiť ľady zaostalého a obmedzeného myslenia a otvoriť vnímanie a myslenie najperspektív­nejšiemu priemyselnému odvetviu nielen na Slovensku.“ Ako ďalej pokračuje Gemzický cestovný ruch je pre ľudí a o ľuďoch. „Ak ho chceme naozaj budovať a žiť ním a z neho, musíme si doslova a do písmena poupratovať na vlastnom dvore – v regióne a následne v hlavách, to je aj na margo vzťahu k prírode. Nakoniec, už len otvoriť dvere s úsmevom na tvári a rozdať sa návštevníkom, ktorí dnes už vedia kvalitné služby aj kvalitne odmeniť.“

Foto: Kristína Kožiaková

Vyzbierali sa viac ako dve tony odpadu
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM