Eliška Šándorová Rôzne

TÝŽDENNÝ PREHĽAD: Pridajte sa k jarnému čisteniu potokov či k výstupu na hoľu

Prvý májový týždeň sa v úvode ponesie slávnosťami a aktivitami v prírode. Zapojiť sa môžete do športových podujatí, čistenia prírody či užiť si kultúrne podujatia.

Ilustračný obrázok k článku TÝŽDENNÝ PREHĽAD: Pridajte sa k jarnému čisteniu potokov či k výstupu na hoľu
Zdroj: TASR

Otvorenie v poradí už 27. sezóny Čiernohronskej železnice bude 1. mája spojené s otvorením 16. sezóny Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline, kam sa samozrejme dostanete našim vláčikom po koľajničkách s rozchodom 760 mm. Vo Vydrovskej doline bude návštevníkov okrem otvorených brán Lesníckeho skanzena čakať aj bohatý kultúrny program.

Občianske združenie vernárskych aktivít v spolupráci s obcou Vernár organizujú dňa 1. mája 2018 brigádu s názvom Živá voda. Zraz bude o 8:30 pred obecným úradom Vernár.

Niečo pre prírodu

Ide o čistenie potokov v katastri obce Vernár, potokov z ulíc Suchá, Na Kapustnice, potoka od futbalového ihriska a celého Vernárskeho potoka po obec Hranovnica. Na čistenie bude v blízkej dobe nadväzovať výstavba kaskád a taktiež zarybňovanie v spolupráci so Slovenským rybárskym zväzom.

Slovenský cykloklub Ďumbier Brezno, pozýva na výlety v máji 2018: Otvorenie sezóny Vydrovského skanzenu a ČHŽ Utorok 1. mája, 40 km / 897 m. Zraz: 9:00 hod. Brezno – námestie pod zvonicou. Starohorská cesta, nedeľa 6. mája, 45 km / 1422 m. Zraz: 7:45 hod. Brezno – železničná stanica. Brigáda na ČHŽ, utorok 8. mája. Zraz: 8:00 hod. Čierny Balog – stanica ČHŽ. Popis prác: Čistenie a úprava koľajovej dráhy ČHŽ (guláš po brigáde).

Hrad Ľupča otvára počas sviatočného 1. mája 2018 svoje prehliadky v čase od 10.00 do 15.00 hod. Vstupy do hradu sú v hodinových intervaloch.

Ak chcete umenie, príďte na vernisáž výstavy fotografií Martina Dubovského Najviac zo všetkého, ktorá sa uskutoční dňa 2. mája 2018 o 16.00 hod. v Mestskom dome kultúry v Brezne. Vernisáž bude spojená so stretnutím rodín. Tešiť sa môžete na hry a súťaže. Výstava potrvá do 18. mája 2018.

Primátor mesta Brezno a Klub M. R. Štefánika vás pozýva na premietanie filmu Vlasť v rámci Spomienok na Milana Rastislava Štefánika, ktoré sa uskutoční dňa 2. mája 2018 o 17.00 hod. v priestoroch Synagógy v Brezne.

Základná umelecká škola v Brezne vás srdečne pozýva na Koncert komornej štvorručnej hry dňa 3. mája 2018 o 17.00 hod. v koncertnej sále Základnej umeleckej školy v Brezne.

Deň víťazstva nad fašizmom si v meste pripomenú 4. mája 2018 o 11:00 hod. Oslavy 73. výročia, kladenie kytíc, pietny akt Brezno, námestie.

Výstup na Orlovú hoľu

Miestny odbor Matice slovenskej vás srdečne pozýva na VI. Jarný výstup na Orlovú hoľu v Schillerovej stope, ktorý sa bude konať dňa 5. mája 2018 od 9.00 hod. – zraz účastníkov na Námestí v Pohorelej.

Pozývame všetkých priateľov Nízkych Tatier a čistej prírody na brigádu – Čistenie Meandrov Hrona – prírodnej rezervácie. Stretneme sa v sobotu 5. mája o 9:00 hod. v obci Telgárt, resp. o 8:00 hod. pred obchodným domom Jednota na Nám. M.R.Štefánika v Brezne, kde bude pre brigádnikov pristavený autobus. Nutnou výbavou sú rukavice a gumáky. Vrecia na odpad, guľáš a pivo zabezpečia organizátori.

Deň valaskej kultúry

Nenechajte si ujsť víkend a príďte na Salaš Zbojská v nedeľu 6. mája 2018 na Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky – Juraj otvára zem bylinám a hadom. Program podujatia: 11.00 hod.: Svätá omša v kaplnke v Zbojskej spoveď valachov a požehnanie statku, miešanie oviec a magické úkony spojené s prvým vyháňaním oviec na pašu.

Predstavia sa: ovčiari a pastierske rodiny, Michal Smetanka s pastierskymi ľudovými nástrojmi, ĽH Košarinka, heligonkári Vlčkovci, Krnohári, Nezábudky, Tančekovo, ochutnáte pôvodnú valaskú kuchyňu a mnoho ďalšieho.

Milujete syry? Príďte 6. mája o 11:00 hod na Syrový prebor a dozviete sa všetko o umení výroby syra. Miesto: Krpáčovo, Hotel Polianka.

Ak ste priaznivec športu, 6. mája o 14:00 hod bude MESTSKÁ BOWLINGOVÁ LIGA. Jednotlivci, XIII. kolo Brezno, Bowlingové centrum Barbot.

Zdroj: Mesto Brezno, horehronie.sk, Ilustračné foto, TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM