Správy

V Brezne má vzniknúť krajský sociálny podnik, bude pilotným projektom

Krajskí poslanci schválili vznik Rozvojovej agentúry BBSK. Jedným z prvých viditeľných projektov má byť pilotný projekt v Brezne.

Ilustračný obrázok k článku V Brezne má vzniknúť krajský sociálny podnik, bude pilotným projektom
Zdroj: TASR

Väčšinou hlasov poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vo štvrtok schválili založenie neziskovej organizácie Rozvojová agentúra BBSK a zvolili členov jej správnej a dozornej rady.

Nová organizácia sa zameria na najmenej rozvinuté okresy kraja a na rozvoj v oblasti cestovného ruchu, praktického vzdelávania študentov stredných škôl, prípravu integrovaného dopravného systému a zakladanie krajských sociálnych podnikov. Navyše, kraj bude môcť cez ňu čerpať eurofondy, čo v súčasnosti nemôže.

Projekt v Brezne

Návrh na vznik neziskovej organizácie, ktorej stopercentným vlastníkom je BBSK, predložila trojica poslancov Ondrej Lunter (nezávislý), Branislav Hámorník (Smer-SD) a Peter Juhász (SMK).

Nie všetci ich kolegovia súhlasili so založením Rozvojovej agentúry BBSK. V oblasti dopravy vyčítali napríklad duplicitu niektorých činností, ktoré sú dnes v kompetencii Banskobystrickej regionálnej správy ciest a vyjadrili tiež nedôveru, že pomôže vyriešiť zásadné problémy kraja.

Každoročne vyčlenená suma na agendu neziskovej organizácie vo výške 1,7 milióna eur, smerovaná do rozvoja turizmu, distribúcie regionálnych produktov či rozvoja praktického vzdelávania a sociálnej ekonomiky, má byť podľa niektorých poslancov v tomto roku nižšia, keďže už ubehli štyri mesiace.

Ako konštatovala Iveta Ňiňajová, expertka Úradu BBSK pre oblasť turizmu a regionálneho rozvoja, jedným z prvých viditeľných projektov Rozvojovej agentúry BBSK bude založenie pilotného krajského sociálneho podniku v Brezne, zameraného na jednoduché stavebné práce.

Kraj má množstvo budov, ktoré potrebuje udržiavať a rekonštruovať, takže o prácu bude mať postarané.

Nájde sa i práca

„Zamestná šesť ľudí a s činnosťou začne v lete. Na základe skúseností z jeho praktického fungovania by v budúcom roku pribudli ďalšie tri sociálne podniky, napríklad v oblasti poľnohospodárstva alebo obnovy národných kultúrnych pamiatok, ktoré dajú príležitosť dlhodobo nezamestnaným a znevýhodneným uchádzačom na trhu práce v najmenej rozvinutých okresoch. Zakladať ich bude Úrad BBSK a odsúhlasiť ich musí krajské zastupiteľstvo,“ priblížila Ňiňajová.

Rozvojová agentúra BBSK bude zamestnávať priamo 12 ľudí a sociálnym podnikom má pomáhať v oblasti metodiky, financovania, koordinácie.

Zameria sa tiež na uzatváranie partnerstiev s oblastnými organizáciami cestovného ruchu. Cieľom je ich personálne a odborné posilnenie. V tom BBSK vidí naštartovanie cieľavedomého a koordinovaného rozvoja cestovného ruchu v regiónoch kraja.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM