Katarína Oravská Rôzne

V Brezne odštartovali maturity: Atmosféra na gymnáziu zachytená v OBRAZOCH

Písomné maturity už začali a to aj v Brezne. Zavítali sme na breznianske gymnázium, aby sme vám priblížili atmosféru toho, ako tu maturanti prežívali začiatok skúšok.

Ilustračný obrázok k článku V Brezne odštartovali maturity: Atmosféra na gymnáziu zachytená v OBRAZOCH
Foto: Katarína Oravská

Aj Gymnázium Jána Chalupku v Brezne je plné slávnostne oblečených študentov. Odštartovali totiž písomné maturity zo slovenského jazyka a literatúry. Študenti dostali spolu 64 úloh. Na ich vypracovanie mali 90 minút. Po prestávke začali písať sloh, na ktorý je vyhradených 150 minút. Vyberali zo štyroch tém. Vybrali sme sa priamo na miesto v čase, keď už mali za sebou test a zisťovali, aké sú ich prvé pocity zo skúšky dospelosti.

Náročné

„Mám niečo v pamäti, boli to dosť ťažké maturity,“ povedal Filip. Ako dodal, bolo veľa gramatiky a pomenej čítania s porozumením v porovnaní s predchádzajú­cimi rokmi.

„Čudujem sa, že som vôbec nemala stres. Myslím si, že to bolo dosť náročné. Pre mňa bolo najťažšie ani nie z gramatiky, ale z literatúry, zaradiť obdobia,“ opísala svoje dojmy maturantka Zora.

„Zistili sme, čo nevieme,“ pousmial sa Matej. Ako dodala vedľa neho stojaca Nikola, maturity, ktoré si skúšala robiť predtým sa jej zdali jednoduchšie. „Tohto roku bola ťažká maturita,“ pripojil sa Peter.

Cez počítač

Na breznianskom gymnáziu dokopy tento rok maturuje 87 študentov. Z toho 13 z nich si zvolilo nový spôsob maturity – cez počítač.

„Bolo to v pohode, času bolo dosť a testy sa nelíšia. Mali sme už predtým odskúšané, ako to prostredie vyzerá, ako s tým pracovať, takže to nebolo pre nás nič nové,“ uviedla Zora, ktorá maturovala elektronicky.

„Má to potenciál, určite sa tým nejaké peniaze ušetria,“ myslí si o elektronickej maturite Filip.

Pero a papier

Väčšina však ostala predsa len verná klasike, a teda peru a papieru. Ako opísala maturantka Nikola pri skúšobnom elektronickom testovaní jej nešli na klávesnici mäkké spoluhlásky, preto sa rozhodla maturovať po starom.

„Nie je v tom až taký rozdiel, ale dlhé pozeranie do monitora ťahá oči, aspoň ja som si kvôli tomu nezvolil počítač,“ opísal Matej.

Už v stredu čakajú maturantov testy z cudzích jazykov. Maturanti, ktorí si vybrali ako jeden z maturitných predmetov matematiku, budú písať test vo štvrtok. Týždeň písomných maturít v piatok uzavrú žiaci zo škôl národnostných menšín, ktorých čaká test a slohová práca z maďarčiny či ukrajinčiny. Oficiálne výsledky písomných maturít dostanú žiaci 6., resp. 7. mája.

Pozrite si v našej fotogalérií začiatok skúšky dospelosti breznianskych maturantov!

Čítajte tiež:

Straší vaše dieťa maturita z cudzieho jazyka?

Kedy treba podať prihlášku na vysokú školu

V Brezne odštartovali maturity
7
Galéria
Foto: Katarína Oravská
V Brezne odštartovali maturity
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM