Katarína Oravská Rôzne

V Brezne pribudnú lavičky s detským motívom: V týchto lokalitách si na nich posedíme

Lavičky v tvare zubnej kefky, lyžice či nosníka elektrického napätia v meste už máme. Po víkende pribudne v metropole Horehronia ďalších osem zaujímavých miest na sedenie. V rámci druhého ročníka úspešného Lavičkového sympózia ich vytvoria slovenský výtvarníci a darujú obyvateľom.

Ilustračný obrázok k článku V Brezne pribudnú lavičky s detským motívom: V týchto lokalitách si na nich posedíme
Foto: Katarína Oravská

Až do nedele sa v záhrade klubu Bombura bude intenzívne pracovať. Z iniciatívy breznianskej mestskej poslankyne Petry Dzurmanovej sa opäť uskutočňuje tzv. Lavičkové sympózium. Druhého ročníka celoslovenského stretnutia výtvarníkov a sochárov sa tentoraz zúčastní osem autorov.

Ďalšie atypické lavičky

„Minuloročný úspech sympózia, ktorého výsledkom je desať atypických lavičiek osadených pozdĺž nábrežia Hrona, od ŠLN až po Baldovský most, bol pre nás povzbudením a motiváciou. Brezňanov zaujala hlavne rôznorodosť lavičiek – svoje obľúbené si našli všetky vekové kategórie,“ povedala Dzurmanová.

Na základe podnetov od obyvateľov sa organizátori rozhodli tohtoročné sympózium zamerať na lavičky s detským motívom. Tešiť sa z nich budú môcť na sídlisku ŠLN, kde bude zároveň vytvorená nová detská zóna a rovnako aj v oddychovej zóne za kostolom na sídlisku Mazorníkovo.

Bude aj tretí ročník

Ako dodal jeden z účastníkov, brezniansky umelec Juraj Mucha, výtvarníci oceňujú nielen možnosť spoločnej tvorivej atmosféry, ale aj výborné organizačné a materiálne zázemie, nezištne poskytnuté mnohými firmami z Brezna a okolia.

Nové lavičky, tak ako minulý rok, umelci opäť symbolicky darujú všetkým obyvateľom Brezna. Až do ich osadenia si ich možno prehliadnuť v improvizovanej „galérii“, na nádvorí klubu Bombura.

„Hoci zorganizovať takéto sympózium nie je práve jednoduché, spokojnosť Brezňanov, nadšenie umelcov i ochota sponzorov nás zaväzuje už teraz začať pripravovať aj tretí ročník. A s určitosťou môžeme povedať, že budúcnosť Lavičkového sympózia nebude už len o lavičkách,“ dodala na záver Dzurmanová.

Nábrežie Hrona zdobia netradičné lavičky
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM