Katarína Oravská Iné športy

V Pohorelej sprístupnili nový chodník k Vodopádu pod Orlovou: Turisti sa už nemusia vracať to isto trasou

Zvýšený záujem o prechádzku k Vodopádu pod Orlovou zaznamenali turisti v Pohorelej už v roku 2009. Vtedy tam označili turistický chodník žltou značkou. Ako povedal Ján Šulej, tento víkend odovzdali do užívania druhú časť chodníka, aby sa turisti nemuseli do obce vracať tou istou trasou.

Ilustračný obrázok k článku V Pohorelej sprístupnili nový chodník k Vodopádu pod Orlovou: Turisti sa už nemusia vracať to isto trasou
Zdroj: TASR

Záujem o návštevu vodopádu bol zo strany turistov nielen z regiónu Horehronia, ale z celého Slovenska. „Nevýhodou túry bola skutočnosť, že návrat do obce bol po tej istej trase. V máji tohto roku bol v rámci grantového programu Šanca pre váš región vyhláseného Nadáciou Orange podaný projekt na vyznačenie zeleného turistického chodníka, čím by sa vytvoril okruh umožňujúci návrat do obce Pohorelá po inej trase. Keďže žiadosť o poskytnutie dotácie bola schválená, mohla partia turistických nadšencov z obce pristúpiť k jeho vyznačeniu,“ povedal Šulej.

Výhľad na okolité obce aj vrcholy

Túra k vodopádu sa začína na námestí obce Pohorelá a ulicou Orlová vedie až na jej koniec. Trasa pokračuje dolinou Lukáčikova do lokality Na ohrade a od nej úzkou dolinkou so zaujímavými skalnými útvarmi k samotnému vodopádu pod Orlovou.

„Od vodopádu sa trasa vracia na začiatok dolinky, kde sa začína nová zelená trasa. Pokračuje lesnou cestou na Salašnú a odtiaľ striedavo lesom a lesnými čistinkami cez masív Skalky s peknými spiatočnými výhľadmi na vrcholy Orlová a Bartková. Po vyjdení z lesa turistov zaujme pohľad do údolia Hrona na obce Pohorelá, Heľpa, Závadka nad Hronom, Polomka a Bacúch. Veľmi pekná je panoráma východnej časti hrebeňa Nízkych Tatier od Ždiarskeho sedla až po Homôlku, za ktorým je vidieť aj masív Veľkého boku a Ďumbiera,“ dodal člen miestneho turistického oddielu.

Z turistickej trasy sú zaujímavé výhľady aj na Muránsku planinu, kde dominuje Gindura, Veľká a Malá Stožka a masív Fabovej hole. Celú trasu zvládne priemerný turista za necelé štyri hodiny.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM