Aktualizované Katarína Oravská Správy

V rodnej obci si uctia maestra L. Chudíka (†91): V Hronci sa rozozvučia zvony

Slovenskom otriasla smutná správa. Vo veku 91 rokov zomrel maestro Ladislav Chudík. Na jeho pamiatku sa v jeho rodnej obci Hronec rozozvučia zvony. Napriek jeho dvojmesačnej hospitalizácii v nemocnici, si nikto v jeho rodisku nepripúšťal, že by to nemuselo dopadnúť dobre.

Ilustračný obrázok k článku V rodnej obci si uctia maestra L. Chudíka (†91): V Hronci sa rozozvučia zvony
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Horehronská obec Hronec smúti za svojím rodákom, maestrom Ladislavom Chudíkom, ktorý vo veku 91 rokov skonal v pondelok v nemocnici v Bratislave. Na pamiatku sa dnes v jeho rodnej obci rozozvučali zvony a v dedine vyvesili čiernu vlajku. Zvony sa budú ohlášať aj v najbližšie dni.

Ladislav Chudík sa narodil 27. mája 1924 v obci Hronec, okres Brezno. Stal sa legendou slovenského herectva, hoci jeden profesor povedal jeho mame, že s ním veľkú radosť mať nebudú. Zaspomínal pre Dnes 24 pred rokom samotný L. Chudík. Vtedy nám povedal, že nikdy nezabudne na rok 1935, keď ho mama viezla z Hronca, odkiaľ pochádza, vlakom do prvého ročníka kremnického gymnázia. Pri Banskej Bystrici k nim pristúpil profesor, ktorý po čase jeho mame povedal: „No s týmto chlapcom veľkú radosť mať nebudete,“ zaspomínal si Chudík na teraz už komickú udalosť, ktorá ale asi vtedy veľmi vtipná nebola. Pozrite si celé video s rozhovorom.

Ako uviedol starosta Hronca Bohuslav Nemky, správa o úmrtí velikána slovenského herectva zasiahla celú dedinu. Aj napriek dvojmesačnej hospitalizácii v nemocnici a zápalu pľúc, miestni verili, že maestro sa „pozbiera“ a ešte ho uvidia.

V obradnej miestnosti Obecného úradu v Hronci môžu jeho rodáci i obdivovatelia z okolia vyjadriť svoje smútočné pocity v kondolenčnej knihe. Sieň bude otvorená niekoľko dní od 7.00 do 18.00 h. Ako starosta tiež pripomenul, vo štvrtok o 17.30 h chystajú v miestnom rímskokatolíckom kostole svätú omšu za zosnulého Pána herca. Obecným rozhlasom oznamujú občanom jej termín i možnosť prísť vzdať hold a vyjadriť úctu tomuto veľkému umelcovi.

Chudík mal k svojej rodnej obci vždy vrelý vzťah, keď mohol, prišiel na oslavy jej výročí a zotrval aj pár dní. Bol hrdý na svoje rodisko, spájalo ho s ním pevné puto. Na miestnom cintoríne sú pochovaní jeho predkovia.

„Koncom mája pri príležitosti jeho 91. narodenín sme mu poslali zvonček s erbom Hronca. To už bol v nemocnici. Venovali sme mu ho nielen ako darček, ale najmä preto, aby mu dodal silu a energiu bojovať s chorobou,“ uviedol Nemky.

Ako starosta dodal, hoci tušili, že to nemusí dopadnúť dobre, nikto si to v myšlienkach nechcel ani len pripustiť. Legenda slovenského herectva však navždy odišla a rodný Hronec bude za ňou ešte dlho smútiť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM