Katarína Oravská Iné športy

V Soči štartujú aj traja breznianski biatlonisti: Pozrite si ich profily

Paulína Fialková, Terézia Poliaková a Tomáš Hasilla. To sú tri mená, na ktorých výkony sa špeciálne budú upierať naše zraky. Všetci traja sú totiž breznianski rodáci a aktuálne trénujú v klube Valaská – Osrblie. Na olympijských hrách to bude ich premiéra. Pozrite si ich profily a doterajšie úspechy.

Ilustračný obrázok k článku V Soči štartujú aj traja breznianski biatlonisti: Pozrite si ich profily
Zdroj: Webnoviny.sk

Paulína Fialková sa narodila a 25. októbra 1992 v Brezne. Jej najlepším doterajším výsledkom je štvrté miesto v JMS v Obertilliachu v sezóne 2012/2013 vo vytrvalostných pretekoch.

Terézia Poliaková sa narodila 2. apríla 1989 v Brezne. Najlepší výsledok v doterajšej kariére je 11. miesto na Majstrovstvách Európy v Bansku v stíhacích pretekoch v minulej sezóne.

Tomáš Hasilla uzrel svetlo svete 23. augusta 1990 v Brezne. Najlepší výsledok dosiahol rovnako ako Terézia v seźone 2012/2013 na Majstrovstvách Európy v Bansku. Vo vytrvalostných pretekoch bol piaty.

…v olympijskej dedine

Biatlonisti sú už udomácnený vo Vytrvalostnej olympijskej dedine Sloboda, v pôsobivej scenérii vysokých končiarov Západného Kaukazu. Posledné detaily sa pritom vylaďovali až po príchode športovcov. „Na začiatku to bolo trošku rozpačité, napríklad nám chýbali niektoré veci ako koše na odpadky v izbe. No nebolo to nič až také vážne, čo by sa nedalo vyriešiť a už máme aj kanvicu, takže je v podstate všetko v poriadku,“ uviedla najmladšia z výberu naša Paulína Fialková. Ako pokračovala býva sa im dobre. „K dispozícii máme aj štyri sauny, bazény aj vírivky, ale pre mňa je tam veľmi studená voda, takže keď tak, idem zregenerovať do sauny. Takisto nemôžem nič povedať ani na reštauráciu. Varia tam dobré jedlo, len mi tu ešte chýba McDonald's,“ zasmiala sa Fialková.

Z olympiády má zatiaľ dobrý pocit. „Som prekvapená, čo všetko tu je a čo všetko tu organizátori spravili. Zatiaľ som sa nenudila ani minútu. Bývame aj spolu s bežkyňami a je tu medzi nami veľmi dobrá atmosféra.“ Dvadsaťjedenročná Fialková je spokojná aj s traťami. „Počula som, že oproti vlaňajšku zmenili dvojku a dva a polku, iba trojkilometrová ostala pôvodná. Mne sa páčia, sú dostatočne široké, super upravené a ťažké. Väčšinou trénujeme na nich, ale napríklad počas ľahších dopoludňajších tréningov ideme aj na trate bežcov na vedľajší štadión.“

Hasilla odpadol u prezidenta

Ešte pred odchodom do Soči bežec na lyžiach Martin Bajčičák a biatlonistka Anastasia Kuzminová zložili na Bratislavskom hrade v mene celej olympijskej výpravy slávnostný sľub do rúk prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča. Na začiatku ceremónie spadol na zem náš biatlonista Tomáš Hasilla, ktorému museli pomôcť hore kolegovia. Našťastie, nešlo o nič vážne. Na chvíľku si sadol na stoličku, vypil vodu a po pár minútach si aj on prebral od prezidenta svoj dekrét.

Ako vysvetlil od tretej rána bol hore a cestoval do hlavného mesta. „Nebol ani čas na jedlo, voda len čo sme pili cestou. Možno tak liter a to pre športovcov nestačí, predsa len máme väčší príjem počas dňa. Bol to skôr mikrospánok, ako keby som odpadol. Ako keď človek zaspáva, cítil som to raz, druhý raz a zrazu som ležal na zemi.“

Zdroj: TASR/Webnoviny­.sk/Biatlanvo­.sk

V Soči štartujú aj traja breznianski biatlonisti
4
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM