Katarína Oravská Správy

Varovanie meteorológov pre náš okres: Pozor na snehové jazyky a vietor s rýchlosťou až 118 km/h

Pocit chladu a blížiacej sa zimy v najbližších dňoch ešte znásobí silný vietor, ktorý môže dosahovať rýchlosť až 118 km/h. Pozor by sme si mali dávať aj na tvorbu snehových jazykov a závejov na cestách.

Výstraha druhého stupňa pred silným vetrom v okrese Brezno trvá od dnešného večera do sobotného poludnia. „Miestami sa na hrebeňoch hôr očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch 25 – 33 m/s,“ informoval Slovenský hydrometeorolo­gický ústav.

Táto rýchlosť podľa meteorológv predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, preto by sme mali byť opatrní nielen na cestách. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ píše sa ďalej na stránke ústavu.

Hrozia aj snehové záveje

Okrem silného vetra nás od zajtrajšieho rána do sobotného doobedia môže potrápiť aj sneh. „V okrese Brezno sa očakáva miestami tvorba snehových jazykov a závejov,“ píše SHMÚ. Keďže tvorba snehových jazykov a závejov, ktorá je v tejto ročnej dobe bežná, predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity, SHMÚ v tomto prípade vydal výstrahu prvého stupňa, pretože môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM