Katarína Oravská Rôzne

Vedec aj zborista Pivovarči: Autor viac ako 150 zlepšovákov, kedysi hrával hokej za Mostáreň Brezno

Vedec, hokejista, ale aj zborista. To všetko v jednej osobe. Brezňana Milana Pivovarčiho ocenili mestskí poslanci cenou mesta.

Ilustračný obrázok k článku Vedec aj zborista Pivovarči: Autor viac ako 150 zlepšovákov, kedysi hrával hokej za Mostáreň Brezno
Foto: Katarína Oravská

Breznianski poslanci udelili Milanovi Pivovarčimi pri príležitosti životného jubilea 75 rokov Cenu mesta Brezna za rok 2013 za celoživotnú vedecko-technickú, vedecko-publikačnú, pedagogicko-výchovnú, športovú, spoločenskú a kultúrnu a činnosť a za rozvoj kultúry v Brezne a jeho reprezentáciu.

Milan Pivovarči sa narodil v Mýte pod Ďumbierom. Čoskoro sa jeho rodičia presťahovali do Brezne, kde vyrástol a absolvoval aj stredoškolské štúdium. Potom nasledovala hutnícka fakulta v Ostrave. Po absolvovaní vysokej školy pracoval dvadsať rokov v železiarňach v Ostrave. Po návrate do rodného kraja sa zamestnal v Železiarňach Podbrezová. Tu pracoval vo funkciách hlavného metalurga a špecialistu hutníckej výroby.

Svoje dlhoročné skúsenosti a vedomosti využil aj ako pedagóg. Učil na Technickej univerzite v Košiciach a na Slovenskej technickej univerzite v Bratislava, Detašovanom pracovisku Materiálovotechno­logickej fakulty v Brezne. Celý život venoval štúdiu v odbore hutníctva. Je autorom a spoluautorom stovky publikácií, ktoré boli zverejnené v odborných časopisoch doma aj v zahraničí. Je spoluautorom troch vynálezov a autorom viac než stopäťdesiat zlepšovacích návrhov.

V rokoch stredoškolského štúdia aktívne športoval. Hrával ľadový hokej za vtedajšiu Mostáreň Brezno. V súčasnosti sa venuje zberateľskej činnosti, záhradkárstvu, pestovaniu bonsajov a zborovému spevu. Najprv bol členom Chrámového zboru apoštola Pavla v Brezne a teraz je súčasťou Speváckeho zboru mesta Brezna. Okrem toho sa angažuje v miestnom odbore Matice slovenskej.

Milan Pivovarči
4
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM