Jakub Forgács Správy

Veľké lákadlo leteckých dní odhalené: V Sliači uvidíme ikonu amerického letectva

Už onedlho tu opäť máme najväčší slovenský letecký sviatok. Jubilejný 5. ročník Sliačskych medzinárodných leteckých dní SIAF so sebou prinesie ďalšiu veľkú atrakciu pre divákov. Pozrite, na čo sa môžete tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Veľké lákadlo leteckých dní odhalené: V Sliači uvidíme ikonu amerického letectva
Zdroj: TASR

Strategický bombardér B-52 opäť mieri na Medzinárodné letecké dni (MLD) SIAF, ktoré sa uskutočnia v dňoch 29. a 30. augusta 2015 na Leteckej základni na Sliači. Pred troma rokmi patril medzi najväčšie lákadlá leteckých dní. Z americkej základne v Luisiane vtedy letel viac ako 13 hodín, aby vo svojej historickej premiére pristál na Sliači a ponúkol návštevníkom na statickej ukážke nevídaný pohľad.

O ikonu amerického letectva mali vtedy záujem nielen zástupcovia médií a nadšenci v okolí Letiska Sliač, ale B-52 Stratofortress si nenechali ujsť ani predstavitelia vlády a vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič. V areáli letiska počas MLD SIAF 2012 mala posádka B-52 čo robiť, aby všetkým nadšencom legendárneho gigantu ukázala kabínu lietadla a odpovedala na zvedavé otázky.

B-52 je ťažký bombardér dlhého doletu, ktorý môže plniť rôzne misie. Je schopný letieť vo vysokej podzvukovej rýchlosti vo výške viac ako 15.000 metrov. Jeho pôvodným poslaním bolo nukleárne zastrašovanie, s tým spojený dlhý dolet a dobrá nosnosť. Dokáže niesť aj širokú paletu konvenčných zbraní – až 32 ton.

Legendárny americký bombardér má dĺžku takmer 49 metrov a rozpätie krídiel viac ako 56 metrov. Prvý prototyp B 52A prvýkrát vzlietol v roku 1954, jeho druhý model vstúpil do prevádzky v roku 1955 a B-52H bol dodaný v októbri 1962. Počas 90. rokov boli tieto lietadlá nasadené do niekoľkých operácií ako napríklad Operácia Desert Storm a Operácia Iraqi Freedom. Celkovo sa ich vyrobilo 744 kusov.

Čítajte tiež:

Letecké dni v Sliači vytiahli esá z rukáva: Svetoznámych akrobatických skupín uvidíme toľko ako nikdy

Letecké dni vytasili ťahák ako hrom: Na oblohe nad Sliačom sa predvedie svetoznáma letka!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM