Marcel Páleš Iné športy

Veľké vítanie Nasti Kuzminovej: Zlatá olymponička Bystričanom darovala dojímavé vyznanie!

Domov si z bystrického námestia odniesla ručne vyšívaný kroj, kráľovskú korunu aj hokejový olympijský dres s jej menom. Banská Bystrica vo veľkom oslavovala zlatú medailu biatlonistky Anastasie Kuzminovej.

Ilustračný obrázok k článku Veľké vítanie Nasti Kuzminovej: Zlatá olymponička Bystričanom darovala dojímavé vyznanie!
Zdroj: Dnes24.sk

Úvodné oslavy prebehli vo Vojenskom športovom centre Dukla a potom pokračovali na námestí SNP pod Urpínom. Podľa odhadu banskobystrického primátora Petra Gogolu prišlo Kuzminovú slávnostne privítať takmer sedemtisíc ľudí. Medzi prvými gratulantmi bol minister obrany Martin Glváč, ktorý sa poďakoval všetkým slovenským reprezentantom z armádneho klubu, osobitne biatlonistke Kuzminovej a alpskému lyžiarovi Adamovi Žampovi.

Ručne vyšívaný kroj aj kráľovskú korunu

Primátor Banskej Bystrice Peter Gogola venoval Kuzminovej ručne vyšívaný ľudový kroj zo stredného Slovenska, šitý krivou ihlou tradičnou metódou. Kuzminová dostala aj výnimočnú originálnu kráľovskú korunu z mosadze a bronzu s doposiaľ nevyčísliteľnou hodnotou s motívmi terčov, olympijských kruhov a bežeckými traťami, no a potešil ju aj hokejový olympijský dres Slovenska s číslom 1 a nápisom NASTA.

„Hokejisti hrali tak zle, lebo ma prišli povzbudiť a akoby so mnou pretekali. Celé tri kolá stáli, bežali a kričali a dali do toho toľko síl, že už nevládali potom na ľade. Chcem sa im poďakovať a verím, že ich podržíte. Nehnevajte sa na nich, všetci chceli dosiahnuť čo najlepší výsledok,“ uviedla Anastasia Kuzminová priamo na banskobystrickom námestí.

Jej manžel Daniel Kuzmin si zaspomínal na bezsenné noci. „Tri dni pred a dva dni po pretekoch som nemohol spať, takže sa mi nič nesnívalo. Konečne už môžem a je to prekrásne snenie, už spojené s úžasnou realitou.“

Chýbali jej oči blízkych ľudí

Déja vu sa na banskobystrickom Námestí SNP po štyroch rokoch objavilo v rovnakom zlatom rúchu, s opojnosťou nad ďalším olympijským zlatom. „Len sme sa otočili naopak, a vidíme teraz Hodinovú vežu,“ porovnávala Nasťa. „Dve medaily boli vtedy ťažšie na krku, no som už staršia, záťaž by mala byť pre mňa menšia. Pred štyrmi rokmi mal Jelisej dva a pol rôčka, chystali sme sa do škôlky, teraz je už prváčik a pozorne ma, ako vidíte, stráži. Už rozumie, čo sa deje, práve jeho považujem za najväčšie víťazstvo v živote.“

Naturalizovaná Banskobystričanka neskrývala emócie a pocity ani pri oceňovaní športovcov priamo vo Vojenskom športovom centre Dukla. Práve tam povedala ďalšie pekné slová v dojímavom vyznaní. „Domov mám tu na Slovensku v Banskej Bystrici. Veľmi mi chýbali oči blízkych ľudí,“ prezradila Kuzminová.

Pozrite si v našej fotogalérii atmosféru z bystrického námestia počas osláv príchodu olympionikov.

Bystrica 24, webnoviny, tasr

Foto: Juraj Kuboš

Oslavy príchodu Nasti Kuzminovej na bystrické námestie
25
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM