Katarína Oravská Samospráva

Viac ako piatim stovkám Brezňanov sa zvýši komfort bývania: Žumpy a septiky nahradí kanalizácia

Mesto získalo peniaze na realizáciu projektu kanalizácie. Na novovybudovanú verejnú kanalizáciu sa tak napojí minimálne 553 obyvateľov. Zvýši sa tak kvalita ich života a taktiež sa tým aj podporí ďalšia výstavba v lokalite.

Ilustračný obrázok k článku Viac ako piatim stovkám Brezňanov sa zvýši komfort bývania: Žumpy a septiky nahradí kanalizácia
Zdroj: TASR

Mesto získali financie na realizáciu projektu splaškovej kanalizácie pre ulice Potočná, Poľná, Hlboká, Cesta osloboditeľov a IBV Rovne. V rámci výzvy Operačného programu životné prostredie odklepli Breznu dotáciu vo výške 4 900 736,62 eur. Celkové náklady na projekt sú 5 158 670,13 eur. Mesto projekt zafinancuje sumou 257 933,51 eur. Peniaze mestskí poslanci schválili aj v rámci tohtoročného rozpočtu. Cieľom projektu je znížiť znečisťovanie vôd a skvalitniť život Brezňanom.

Vyše 6-tisíc metrov kanalizácie

„Realizáciou projektu sa rozšíri počet obyvateľov napojených na verejnú kanalizáciu minimálne o 553 obyvateľov v súčasnosti žijúcich v dotknutej oblasti, v ktorej do dnešnej doby nebolo možné vybudovať kanalizáciu vzhľadom k zložitosti technického riešenia a tým vysokým finančným nákladom,“ uviedol brezniansky primátor Tomáš Abel.

Zároveň bude možné podporiť a rozšíriť individuálnu bytovú výstavbu v riešenej lokalite. Mesto predpokladá, že splašková kanalizácia bude mať celkovo dĺžku 6 644 metrov, kanalizačné prípojky v dĺžke 2 159 metrov a výtlačné potrubie v dĺžke 52 metrov.

Po vybudovaní splaškovej kanalizácie bude jej prevádzkovateľom externá spoločnosť spôsobilá na túto činnosť na základe zmluvy uzavretej po skončení realizácie projektu. Samotná realizácia kanalizácie ja naplánovaná na marec až september tohto roka.

Zložitý terén

Brezno má v súčasnosti takmer 21-tisíc obyvateľov. Brezňania žijúci v oblastiach ulíc Poľná, Potočná, Cesta osloboditeľov, Hlboká a novovybudovaná individuálna bytový výstavba (IBV) v lokalite Rovne v súčasnej dobe nie sú napojení na verejnú splaškovú kanalizáciu.

Terén v uvedenej oblasti si podľa breznianskej samosprávy vyžaduje zložité technické riešenie, ktoré je aj finančne náročné, preto je dôležité získanie aj mimorozpočtových zdrojov. Odpadové vody sú v súčasnosti akumulované v žumpách a septikoch, často v nevyhovujúcich podmienkach. Projekt rieši napojenie už existujúcich stavieb na verejnú kanalizáciu a vybudovanie kanalizácie pre plánované IBV.

V zmysle schváleného územného plánu mesta je v tejto lokalite plánovaný rozvoj IBV. V najbližších rokoch sa plánuje IBV v okolí ulíc Hlboká, Poľná a Potočná, voľné sú aj parcely pri Ceste osloboditeľov.

Čítajte tiež:
Dobrá správa: Škola na Pionierskej sa konečne dočkala obnovy, pozrite, kedy sa pustia do roboty!
Na vzácnu pamiatku je smutný pohľad: Mesto po druhýkrát žiada o dotáciu na rekonštrukciu synagógy

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM