Jakub Forgács Správy

Vianoce zverencov v detských domovoch v našom regióne? Z tohto darčeku budú mať obrovskú radosť!

Hoci ich osudy nie sú také veselé, ako mnohých iných detí, cez Vianoce ani na ich tvárach iste nebudú chýbať úsmevy. Až 17 detských domovov v Banskobystrickom kraji totiž dostalo stavebnice lego za 18 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Vianoce zverencov v detských domovoch v našom regióne? Z tohto darčeku budú mať obrovskú radosť!
Zdroj: TASR

V 17 detských domovoch v Banskobystrickom kraji zavládne pod vianočným stromčekom veľká radosť. Deti si pod ním nájdu stavebnice Lego, ktoré im dnes do Banskej Bystrice doniesli ľudia z českého občianskeho združenia Chance 4 Children.

Lego za 18 000 eur

Stavebnice potešia nielen 912 detí umiestnených v týchto zariadeniach, ale dnes z nich mali radosť aj ich riaditelia, ktorí z celého kraja pricestovali do banskobystrického Detského domova Svetluška, aby prevzali vianočné darčeky pre svojich malých klientov. Ich hodnota sa pohybuje okolo 18 000 eur.

„V našom domove je 50 detí, z toho skoro 40 je v profesionálnych rodinách. Boli sme veľmi radi, keď sa ozvali naši priatelia z Čiech, že chcú detičkám spestriť Vianoce,“ uviedla riaditeľka Detského domova v Jesenskom, okres Rimavská Sobota, Viera Kováčiková. „Sme šťastní, nakoľko tých peňazí nie je veľa a také darčeky by sme nevedeli zabezpečiť. Deti budú veľmi šťastné,“ dodala.

K jej slovám sa pripojili i riaditelia detských domovov v Polomke, okres Brezno, kde majú 37 detí, z toho 16 žije v domove, zvyšok v profesionálnych rodinách, a tiež z domova v Tŕní vo Zvolenskom okrese s 86 deťmi, z nich 20 je v profesionálnych rodinách. Riaditelia sa zhodli, že sponzorov na strednom Slovensku nie je až tak veľa, o to viac sú vďační českému združeniu Chance 4 Children, ktoré im už predvlani donieslo oblečenie a obuv pre deti od švédskych značkových firiem.

101 plných škatúľ

„Zložili sme tu 101 škatúľ plných stavebníc Lego. Počas našej 20-ročnej existencie sme navštívili už všetky slovenské kraje. Podobné stavebnice sme predtým rozniesli aj na detské oddelenia v nemocniciach. Naša spolupráca s firmou Lego je požehnaná priamo z centra od jej majiteľov,“ reagoval Jan Jarchovský z Chance 4 Children.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM