Katarína Oravská Samospráva

Viceprimátori sa dozvedeli svoje platy: Koľko budú mesačne brať Králik a Dzurmanová?

Primátor rozhodol, že bude mať dvoch zástupcov. Výšku mesačnej odmeny im odklepli poslanci. O koľko si prilepšia Králik a Dzurmanová?

Ilustračný obrázok k článku Viceprimátori sa dozvedeli svoje platy: Koľko budú mesačne brať Králik a Dzurmanová?
Zdroj: Dnes24.sk

Meno prvého viceprimátora Jána Králika bolo známe už v decembri. Meno druhého zástupcu primátora sme sa však dozvedeli len na nedávnom februárovom zastupiteľstve. Druhým, resp. druhou viceprimátorkou je Petra Dzurmanová. Viac TU.

Mestské zastupiteľstvo na ostatnom rokovaní rozhodovalo aj o ich mesačnej odmene. Brezniansky primátor navrhol 500 eur mesačne. Oproti minulému roku ide o polepšenie. Keďže predtým mal zástupca primátora 750 eur za štvrťrok, čo je teda 250 eur na mesiac.

Mestský poslanec Jaroslav Demian navrhol pre viceprimátora 200 eur. „Povinnosti pri zastupovaní primátora v čase jeho neprítomnosti zodpovedajú sume, ktorú som navrhol,“ zdôvodnil Demian.

Ako však podotkol súčasný primátor Tomáš Abel, jeho zástupcovia ho budú zastupovať nielen v jeho neprítomnosti. Obsah poverenia oboch viceprimátorov je zverejnený na stránke mesta. Ako povedal Abel pri vymedzení ich pôsobnosti išli do konkrétnej riadiacej a koordinačnej činnosti.

„Rozsah výkonu práce zástupcu je neporovnateľné väčší, ako to bolo v minulom období,“ uviedol brezniansky primátor.

Ako povedal Demian, doteraz bolo zvykom, že viceprimátor zastupoval primátora v čase jeho neprítomnosti v rozsahu určenom v písomnom poverení. „Ak zástupca plní aj iné úlohy, tak potom debatujme o tom, či nepotrebujeme zástupcu uvoľneného na výkon funkcie zástupcu,“ reagoval Demian.

Podľa slov Abela zvažovali aj takú alternatívu, ale nakoniec sa rozhodli pre túto aj vzhľadom na ďalšie možné vzniknuté náklady. Ako pokračoval, viceprimátor Králik, ktorý je vo funkcii dlhšie venuje práci zástupcu týždenný pracovný čas. „Odmena vo výške 500 eur možno ani nie je adekvátna tomu výkonu práce,“ povedal Abel.

Ako Abel dodal, v rámci transparentnosti nemajú problém zverejňovať harmonogram činností či program zástupcov primátora na stránke mesta. Poslanci nakoniec Demianov návrh nepodporili a zahlasovali v prospech pôvodného.

Čítajte aj Mestskí poslanci rozhodli o výške svojich odmien: Demian tvrdo proti!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM