Kristína Kožiaková Kultúra

VIDEO: Veľké meranie síl koscov a hrabačiek. Na lúky v Pohorelej miera zo Slovenska aj zahraničia

Zápolenie, aké nezažijeme len tak hocikde! Iba pár desiatok kilometrov od Brezna ožijú tradície. Na čo všetko sa môžu tešiť návštevníci 22. Horehronských slávností koscov a hrabačiek?

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Veľké meranie síl koscov a hrabačiek. Na lúky v Pohorelej miera zo Slovenska aj zahraničia
Zdroj: Lukáš Janoška

Dedinka Pohorelá na Horehroní je známa nielen svojim typickým nárečím. Nájdeme tu aj múzeum drevenných miniatúr, ktoré vytvoril jeden z miestnych umelcov. Nedávno bol o Pohorelej natočený film, o ktorom sme vás už informovali v článku: Nový film o Horehroncoch sa čoskoro dostane do kín: Vyspovedali sme režiséra z Pohorelej, pozrite prvé ZÁBERY!

Pohorelá jednoducho žije kultúrou o čom svedčí aj XXII. ročník Horehronských slávností koscov a hrabačiek. Konať sa bude 30. júla na lúkach pri Pohorelej.

Čítajte aj: KOMPLETNÝ PROGRAM: Horehronské dni spevu a tanca. Čo prinesú tento rok?

Súťažné kategórie na slávnostiach sú: deti do 10 rokov, nosiči vody, ženy a hlavná kategória muži do 60 rokov, do 70 rokov a kategória nad 70 rokov.

„Aj tento rok bude na slávnostiach množstvo sprievodných podujatí, workshopy, súťaž hrabačiek, detské lúčne hry aj tanečný dom, vonku sa budú spievať krásne horehronské piesne do noci,“ prezradil pre spravodajský portál Brezno 24 jeden z organizátorov, Lukáš Janoška: Podľa jeho slov okrem koscov z celého Slovenska prisľúbili účasť aj zahraniční.

„Pozvaní sú všetci, ktorí majú radi etnokultúru, autentický folklór, ľudové tradície, vôňu pokosenej trávy a krásnu prírodu,“ dodáva Janoška na záver.

Pozrite si pozvánku na 22. ročník slávností v našej videogalérii!

Môže vás zaujímať:

Nevídaný úspech folklórneho súboru z Horehronia: Priamo v Moskve obsadil prvé miesto!

Film z Pohorelej zapĺňa kinosály: Niektorí diváci sa nedostali ani dovnútra!

Horehronské slávnosti koscov a hrabačiek 2016
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM