Správy

Vozovku Zbojská-Tisovec chcú uzavrieť od januára až do marca: Toto je odkaz primátora cestárom!

Po tom, čo sa v októbri počas rekonštrukcie na cestu zosypali kamene, cestári pozastavili práce a žiadajú úplné uzatvorenie dopravy. Dôvodom je náročnosť prác v horskom teréne. Primátor Tisovca od začiatku avizoval, že súhlas na to nedá. Cestári sa podľa neho mali najskôr postarať o obchádzku.

Ilustračný obrázok k článku Vozovku Zbojská-Tisovec chcú uzavrieť od januára až do marca: Toto je odkaz primátora cestárom!
Zdroj: TASR

Cestári trvajú na tom, aby bola cesta I/72 zo Zbojskej do Tisovca úplne uzatvorená od januára do marca budúceho roka. Informoval o tom portál Pluska.sk .

„V súčasnosti sa vykonávajú len činnosti súvisiace s dočisťovaním a sanáciou svahu. K ďalšiemu postupu prác sa zatiaľ nevieme vyjadriť,“ povedala pre portál Pluska.sk hovorkyňa Slovenskej správy ciest Zuzana Hroncová.

V stavebnom povolení nebolo nič o úplnom uzavretí cesty

Toto riešenie primátora Tisovca Petra Mináča zaskočilo. „Keď som podpisoval stavebné povolenie, tak tam neboli žiadne podmienky o úplnom uzavretí cesty,“ povedal pre portál. Podľa neho by to obmedzilo život občanov dochádzajúcich do Brezna.

„Ľudia u nás počítajú každý cent a tri mesiace obrovských obchádzok cez Červenú Skalu alebo až cez Kokavu by znamenali aj pre podnikateľov ohrozenie ich existencie. Navrhol som aj to, aby sa cesta uzatvárala len ráno a večer na pár hodín,“ odkazuje Mináč cestárom. „Ak cestári nevypočujú hlasy zúfalých Tisovčanov a od januára do marca Zbojskú naozaj úplne uzavrú, budú mať ľudia smerom do Brezna len dve možnosti. ale pri uzatvorení rekonštruovanej trasy sa bude dať asi 60 kilometrov, alebo až cez Hnúštu, Kokavu a Sihlu, teda vyše 100 kilometrov,“ dodal primátor.

Všetko to odštartovali kamene

Uzatvoreniu cesty predchádzalo zasypanie kameňov na vozovku v októbri tohto roka. Masa kameňov vtedy oškrela bager. K ohrozeniu životov, či zdravia nedošlo. Cesta bola vtedy približne dve hodiny neprejazdná. Slovenská správa ciest začala potom rokovania o úplnom uzatvorení dopravy na tejto ceste.

Samosprávy Tisovca, Pohronskej Polhory a Michalovej sa následne dohodli s Lesmi SR o prenájme 6-kilometrovej lesnej cesty, ktorá mala slúžiť ako obchádzka. Slovenská správa ciest sa vyjadrila, že táto iniciatíva je nerealizovateľná a úsek by nebol zjazdný hlavne v zime. SSC tiež navrhovala, že by ľudia, ktorí denne cestujú medzi Tisovcom a Breznom mohli využívať vlaky.

Brezno 24/tasr

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM