Katarína Oravská Správy

Vyše 120 náhradných rodičov sa stretlo na letnom pobyte: Rady k výchove im dávajú odborníci

Viac ako 120 náhradných rodičov a ich detí sa zišlo v Hronci v okrese Brezno na týždňovom rekreačno-vzdelávacom pobyte náhradných rodín. V poradí už 12. ročník podujatia organizuje Asociácia náhradných rodín (ANR).

Ilustračný obrázok k článku Vyše 120 náhradných rodičov sa stretlo na letnom pobyte: Rady k výchove im dávajú odborníci
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa predsedníčky ANR Kataríny Kuchťákovej pobyt organizujú preto, aby náhradní rodičia dostali pre svoje rodičovstvo aj kus odbornosti. „Náhradní rodičia prijímajú do svojej rodiny opustené dieťa z detského domova. Toto dieťa má za sebou veľakrát ťažké traumy zo svojej biologickej rodiny, nesie si so sebou smútok z toho, že ho opustili jeho najbližší a vo svojej malej hlávke rieši veci, ktoré väčšina z jeho rovesníkov nevie a nemôže pochopiť,“ uviedla. „Preto je dôležité, aby jeho náhradní rodičia vedeli, ako sa vyrovnať s jeho smútkom, strádaním, s jeho otázkami aj s jeho revoltou,“ dodala.

Každý rok zavítajú na tento pobyt aj odborníci, ktorí sú ochotní a pripravení pomáhať náhradným rodičom v tom, aby rodičovstvo zvládali pripravení a s pozitívnymi emóciami, a aby ich prijaté ratolesti zažívali šťastné detstvo. „Na tohtoročný letný pobyt prijal pozvanie docent Jozef Hašto – popredná osobnosť slovenskej psychiatrie, ktorý sa bude s rodičmi zhovárať o vzťahovej väzbe,“ uviedla ďalej Kuchťáková.

V ďalších blokoch budú s rodičmi pracovať terapeutka Zuzana Vasičáková Očenášová, ktorej témou bude pohyb, tanec a reč tela a aktivistka a publicistka Janette Maziniová, ktorá bude diskutovať na tému „inakosť“. A pokiaľ sa rodičia budú vzdelávať, pre ich 70 detí pripravil tím vyškolených dobrovoľníkov program plný zábavy a poučenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM