Kristína Kožiaková Kultúra

Výstava, aká sa len tak nevidí. Synagógu v Brezne zaplnia poriadne nezvyčajní ľudia

Voskové figuríny v podobe veľkých hviezd, politikov či talentov pozná snáď každý. V synagóge sa otvorí výstava figurín zvláštnych ľudí, ktorých mená budete poznať len s ťažkosťami.

Ilustračný obrázok k článku Výstava, aká sa len tak nevidí. Synagógu v Brezne zaplnia poriadne nezvyčajní ľudia
Zdroj: TASR

Mnohí z vás sa už určite odfotili s voskovou Madonou či princom Charlesom. Výstava v synagóge však bude o niečom inom. Názov výstavy Katastrofy ľudského tela, hovorí snáď za všetko. Jedná sa o výstavu 27 figurín, ktoré boli vytvorené v Petrohrade v antropologic­kom múzeu.

Na figuríny boli použité lekárske očné a zubné implantáty a do vosku vpichované pravé ľudské vlasy, preto figuríny pôsobia dokonale živo.

„Výstava sa vracia po 13 rokoch na Slovensko, po úspešnom turné v Nemecku a Holandsku,“ prezradil nám Julius Obernauer riaditeľ Mestského kultúrneho strediska.

„Medzi výstavnými exponátmi nájdete muža, ktorý putoval s cirkusom ako opica, alebo takzvaný Vlčí muž. Zaujme aj obor z pol 19. storočia, ktorý meral 245 cm a vážil 185 kíl,“ konkretizuje niektoré z exponátov Obernauer a dodáva že zhliadnuť môžete aj ženu s najväčším poprsím, či siamské dvojča označované za cudzopasníka.

Ako informuje vystavovateľ, jedná sa o veľmi zvláštnych ľudí, pre ktorých bolo ich postihnutie prekliatím, ale aj darom. Nenechajte si ujsť túto nezvyčajnú výstavu v breznianskej synagóge, ktorá sa otvorí 19. septembra o 10:00 a potrvá do 25. septembra 2016.

Pozrite si premenu Breznianskej synagógy v našej fotogalérii

Môže vás zaujímať:

Najlepšie čo prináša nadchádzajúci víkend. TOP 10 akcií v Brezne a okolí

Poznáte dôležité dátumy Brezna? Otestujte sa, akí ste lokálpatrioti

Foto:ilustračné

FOTO: Breznianska synagóga sa dočkala rekonštrukcie
21
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM