Kristína Kožiaková Správy

Významné miesto protifašistického odboja. Horáreň pri Čiernom Balogu sa dočkala obnovy

Kedysi v nej žil významný slovenský spisovateľ, teraz si v nej pripomenú povstalecké časy. V známej horárni na Horehroní sa chystá krásna akcia!

Ilustračný obrázok k článku Významné miesto protifašistického odboja. Horáreň pri Čiernom Balogu sa dočkala obnovy
Foto: Katarína Oravská

Štátny podnik Lesy SR zrekonštruoval horáreň v Starej doline, v ktorej kedysi žil aj známy spisovateľ Peter Jilemnický. Lesníci si v Čiernom Balogu pripomenú SNP aj jej dôležitú úlohu.

Protifašistický odboj

Horáreň sa nachádza hlboko v horách, 15 kilometrov od Čierneho Balogu, je významným miestom, ktoré sa zapísalo do dejín protifašistického odboja na Slovensku, do lesníckej histórie a tiež do slovenskej literatúry. Lesníci si tam v piatok popoludní pripomenú 72. výročie Slovenského národného povstania a zároveň i tohto významného autora odhalením pamätnej tabule.

„V lokalite Starej doliny budú spomínať na lesnícke, ale aj povstalecké časy potomkovia lesníkov, ktorí formovali lesy v tejto prekrásnej doline pod Klenovským Veprom, ale i protifašistickí odbojári a historici. Spoločne odhalia informačnú tabuľu venovanú histórii horárne,“ uviedol riaditeľ odštepného závodu Čierny Balog podniku Lesy SR Martin Daxner.

Ako informoval hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek, lesníci čiastočne zrekonštruovali vonkajšiu časť Jilemnického horárne tak, aby nedochádzalo k jej devastácii. Snažia sa nájsť finančné prostriedky na kompletnú rekonštrukciu vnútorných priestorov. Zároveň hľadajú aj uplatnenie tohto objektu situovaného v prostredí na konci jednej z cyklotrás vo Veporských vrchoch.

Vojnové udalosti

Horáreň v 40. rokoch 20. storočia bola pôsobiskom Vojtecha Antala, zamestnanca Riaditeľstva štátnych lesov a majetkov v Banskej Bystrici na lesnej správe Dobroč.

Od roku 1943 sa aktívne zapojil do protifašistického odboja, keď bol sprievodcom, spravodajcom a zásobovateľom partizánskych a vojenských jednotiek na tomto území. So svojou manželkou pomáhal i pri záchrane niekoľkých židovských rodín pred deportáciami.

Peter Jilemnický žil v horárni v rokoch 1946 a 1947. Spomienky na vojnové udalosti miestneho kronikára z Čierneho Balogu boli predlohou pre spisovateľovo posledné dielo Kronika.

Pozrite si v našej galérii foto z Dňa stromu, ktorý sa každoročne usporadúva vo Vydrovskej doline v Čiernom Balogu!

Môže vás zaujímať:

FOTO: Partia Pohorelcov spojila sily: Studničke na hrebeni opäť vdýchli život

Dedina pri Brezne je priam nabitá atrakciami. Vlak na ihrisku aj fašiangy rovno na svahu

Foto:ilustračné

Ďen stromu v lesníckom skanzene. Nenechali ste si ujsť 15. ročník?
26
Galéria
Zdroj: Janka Majerová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM