Katarína Oravská Správy

Vzniká malá oddychová zóna: Čítajte, kde budú dažďové záhrady

Bývanie v meste jednoznačne skvalitňujú zelené plochy, kde si obyvatelia môžu oddýchnuť a stráviť čas v lone prírody a zároveň v blízkosti domova. Prvá takáto zaujímavá lastovička vzniká aktuálne aj v Brezne.

Ilustračný obrázok k článku Vzniká malá oddychová zóna: Čítajte, kde budú dažďové záhrady
Foto: Katarína Oravská

Za kostolom na Mazorníkove vzniká oddychová zóna. Ako informovala vedúca kancelárie primátora Dana Kmeťová mesto chce dosiahnuť v rozsahu pripravenej územnej štúdie vyčistenie priestoru daného pozemku od odpadu, sprehľadniť ho a to tak, že budú odstránené existujúce nálety plevelných kríkov vo výmere nie väčšej plochy ako 10 metrov štvorcových. Na základe rozhodnutia o využití územia a povolenia terénnych úprav sa budú postupne realizovať trasy terénnych chodníkov s prírodným mobiliárom.

Chodníky sa budú kľukatiť okolo vyspravenej mokrade. „Plocha pozemku je totiž z časti podmáčaná a preto sme sa rozhodli deťom a občanom vytvoriť ukážku prírodných vzťahov kolobehu vody v prírode tak, aby priestor poskytol aj funkciu možnosti pobytu v prírode aj na malé pohybové, či oddychové aktivity širokej verejnosti. De facto spájame zámer estetiky lokality s edukáciou, čo bude veľmi dobré pre najmenších a veríme, že mamičky takto upravený priestor ocenia,“ povedala Elena Gregorová, vedúca odboru životného prostredia, rozvoja mesta a stavebného poriadku.

Cieľom je vytvoriť mini plochy, pracovne nazývané aj dažďové záhrady, ako oázy zelene v mestskom prostredí. Nepôjde o trvalé vodné prostredie, len o plochy schopné prijať a udržať do doby vsiaknutia padnutú dažďovú vodu. Budú tak prispievať ku skvalitneniu mestského ovzdušia, jeho čiastkovým zvlhčovaním prispejú k vytváraniu malých biotopov pre naväzujúce formy živočíchov, či vtáctva.

Samotné práce sa začali v marci a realizuje ich novovytvorený Mestský podnik služieb, v koordinácii s príslušným odborom mestského úradu.

Vzniká malá oddychová zóna
26
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM