Kultúra

Za jedinou židovskou sakrálnou pamiatkou na Horehroní prichádzajú až z Izraela

Do Brezna prichádzajú turisti aj zo zahraničia. Niektorí sú náhodní, ale nájdu sa aj takí, ktorí idú cielene po stopách slovenskej cesty židovského kultúrneho dedičstva.

Ilustračný obrázok k článku Za jedinou židovskou sakrálnou pamiatkou na Horehroní prichádzajú až z Izraela
Zdroj: Dnes24.sk

Aj Brezno sa v tomto roku zapája do Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu a v sobotu (24.2.) od 18.00 do 20.00 h sa chystá bezplatná prehliadka tamojšej synagógy. Sprievodkyne záujemcom priblížia históriu tejto sakrálnej pamiatky i židovskej komunity, ktorá v Brezne žila.

Ako uviedla Alena Cabanová z tamojšej turisticko-informačnej kancelárie, cieľom podujatia je nielen propagácia práce turistických sprievodcov, ale tiež poskytnutie príležitostí pre domácich a zahraničných návštevníkov zúčastniť sa na bezplatných prehliadkach a spoznať tak pamätihodnosti mes­ta.

Jediná na Horehroní

Základný kameň jedinej židovskej sakrálnej pamiatky na Horehroní slávnostne položili v roku 1901 a o rok na to ju vysvätili. Je spomienkou na už neexistujúcu miestnu židovskú komunitu, ktorá zanikla po druhej svetovej vojne.

Po dlhých rokoch sa dočkala rekonštrukcie a mesto jej úspešným projektovým zámerom vdýchlo vynovenú podobu a oprášilo takmer zabudnutú slávu.

Národná kultúrna pamiatka slúži kultúrnemu životu v Brezne. V jej priestoroch je stála expozícia a organizujú sa tam rôzne podujatia.

FOTO: Breznianska synagóga sa dočkala rekonštrukcie
21
Galéria

„Prichádzajú turisti zo Slovenska i zahraničia. Niektorí sú náhodní, ale nájdu sa aj takí, ktorí idú cielene po stopách slovenskej cesty židovského kultúrneho dedičstva. Niektorí sa k nám pravidelne vracajú. Už niekoľko rokov prichádza v lete cestovná kancelária z Izraela so svojimi klientmi. Najnovším trendom v lete bola návštevnosť klubov dôchodcov, ktorí využívali dopravu zadarmo a prichádzali si pozrieť synagógu. Veríme, že odchádzajú len s tými najlepšími dojmami, čo nám nakoniec dosvedčuje kniha návštev, kde sme našli kopec milých odkazov a poďakovaní,“ dodala Cabanová.

Podľa sprievodkyne ľudí stále fascinuje neskutočná premena synagógy, ktorú dlhé roky vnímali len ako ruinu, a sú vždy prekvapení, ako útulne budova pôsobí a aká je tam výborná akustika.

„Keďže doterajšie sprevádzané prehliadky mali úspech, budeme sa snažiť v nich pri rôznych príležitostiach pokračovať a čo najväčšiemu počtu ľudí približovať jej históriu,“ dodala Cabanová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM