Katarína Oravská Rôzne

ZÁBERY, ktoré vyvolali množstvo otázok: Čítajte, prečo je známy pamätník v takomto stave!

Na havarijný stav Pamätníka II. Československej paradesantnej brigády v Krpáčove sa rozhodol zaujímavým spôsobom upozorniť mladý fotograf Filip Majerčík (19). Jeho video zostavené z leteckých záberov vyvolala ohlas aj medzi našimi čitateľmi a nás primälo sa pýtať.

Ilustračný obrázok k článku ZÁBERY, ktoré vyvolali množstvo otázok: Čítajte, prečo je známy pamätník v takomto stave!
Zdroj: YouTube.com

„Ako Dolnolehoťan často prechádzam okolo pamätníka a vidím, že táto spomienka na hrdinov SNP je, bohužiaľ, v katastrofálnom stave a zaslúžila by si opravu. Na týchto záberoch z výšky vidieť poškodenie lepšie ako pri pohľade zo zeme,“ odpovedá miestny fotograf Filip Majerčík na otázku, čo ho viedlo k natočeniu videa.

Ako nám potvrdila Zuzana Bystrianska z Obecného úradu Dolná Lehota, Pamätník II. Čs. paradesantnej brigády v Krpačove je v správe obce Dolná Lehota v okrese Brezno. Na jeho opravu však nemá peniaze.

„Keďže obec Dolná Lehota je dlhodobo (už viac ako 20 rokov) zaťažená exekúciami, nemôže prispieť z vlastného rozpočtu žiadnou finančnou čiastkou na jeho opravu,“ uviedla Bystrianska.

„V roku 2014 sme niekoľkokrát žiadali o pomoc pri nápravách havarijného stavu tohto objektu ministerstvá SR (kultúry, vnútra, obrany), na ktorú nám nik nedal odpoveď,“ pokračovala Bystrianska.

Obec môže podľa slov Bystrianskej prisľúbiť súčinnosť pri prácach pracovníkmi menších obecných služieb. „V súčasnosti riešime havarijný stav s Klubom výtvarných umelcov a teoretikov Dr. Ladislavom Skrakom a rekonštrukčno-reštaurátorské práce na Pamätníku II. Čs. paradesantnej brigády,“ povedala Bystrianska.

K odpadnutiu časti pamätníka došlo ešte počas víkendu koncom apríla a začiatkom mája 2011. Desaťtonový blok betónu z hlavného padáka poškodil i reliéf pamätníka.

Na video zachytávajúci stav pamätníka ste reagovali aj vy prostredníctvom nášho Facebooku. „Je to smutné a veľká škoda, keď nie sú peniaze na opravu pamätníka SNP,“ myslí si Alena. Podľa Mira padlo aj Koloseum a nikto ho znova nepostaví.

Video nájdete v článku Zábery, z ktorých zamrazí: Mladý fotograf Filip (19) namieril objektív na známy pamätník! VIDEO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM