Katarína Oravská Správy

Začala sa skúška dospelosti: Za zelený stôl zasadnú aj breznianski maturanti

Maturanti sa od dnešného pondelka vystriedajú pri zelenom stole. Ústne maturity sa na stredných školách tento rok konajú v termínoch od 20. mája do 7. júna. Ako prví zložia v Brezne maturitnú skúšku študenti Hotelovej a Obchodnej akadémie a Spojenej školy.

Ilustračný obrázok k článku Začala sa skúška dospelosti: Za zelený stôl zasadnú aj breznianski maturanti
Zdroj: TASR

Aj teraz sa niekto potí za zeleným stolom

Ústne maturity sa konajú na stredných školách v odlišných termínoch. Dátumy určujú odbory školstva na obvodných úradoch. Ako prví v rámci Brezna budú mať za sebou skúšku dospelosti maturanti z Hotelovej a Obchodnej akadémie a Spojenej školy, ktorí sa aj práve teraz potia za zeleným stolom pred komisiou. Maturity totiž na týchto školách prebiehajú už tento týždeň. Študenti Gymnázia Jána Chalupku, Súkromného gymnázia ŽP, Súkromnej strednej odbornej školy hutníckej ŽP a Súkromnej pedagogickej a sociálnej akadémie EBG majú aktuálne tzv. akademický týždeň, počas, ktorého sa pripravujú na skúšky. Maturovať budú nasledujúci týždeň, teda od pondelka 27. mája. „Presný počet škôl, v ktorých budú prebiehať ústne maturity v tomto roku, bude ministerstvo vedieť až koncom júna, prípadne začiatkom júla,“ povedal hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Písomné maturity sa konali na 757 stredných školách. Rezort dostane informácie o predmetoch, z ktorých sa na jednotlivých školách konali ústne maturity tiež až koncom júna.

Nové pravidlá

Testy a slohy zo slovenčiny, cudzích jazykov alebo z matematiky maturanti písali v marci. V tejto dobe už poznajú výsledky. Tento rok sa už maturanti nemôžu spoliehať na to, že keď sa im nevydarili písomné maturity, úspech im zabezpečí lepšia známka z ústnej časti. Doteraz totiž platilo, že ak žiak dostal na ústnej maturite jednotku až trojku, mohol mať z testu a slohu aj nula bodov, aj tak zmaturoval. Aby študent zvládol maturitu úspešne podľa nových pravidiel, musí okrem známky 1, 2 alebo 3 z ústnych maturít dosiahnuť viac ako 33 percent z testu zo slovenčiny či cudzieho jazyka alebo viac ako 25 percent zo slohu. Ak dostane na ústnej maturite známku 4, uvedenú percentuálnu úspešnosť musí dosiahnuť v oboch prípadoch. Keď študent skúškou dospelosti neprejde, písomnú časť maturity si bude môcť opraviť až s budúcoročnými maturantmi.

Foto: ilustračné
Zdroj: Global24

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM