Jakub Forgács Správy

Začína viditeľne útočiť: Počet chorých na chrípku stúpol za týždeň o 64 percent

S prvými mrazmi sa výraznejšie zvýšila aj chorobnosť na chrípku v našom kraji. Nárast počtu chrípkových ochorení zaznamenali lekári u dospelých i detí a predpovede epidemiológov hovoria o ich ďalšom náraste.

Ilustračný obrázok k článku Začína viditeľne útočiť: Počet chorých na chrípku stúpol za týždeň o 64 percent
Zdroj: Webnoviny.sk

V 48. kalendárnom týždni evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj o 16,4 percenta viac chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) a až takmer o 64 percent viac chorých na chrípku a chrípke podobných ochorení. Napĺňajú sa tak predpovede epidemiológov, že chorobnosť na uvedené ochorenia bude naďalej stúpať. V porovnaní s vlaňajškom je výskyt ARO vyšší o viac ako 18 percent a výskyt CHPO až o tretinu.

Prípad SARI zatiaľ neevidovali

Aktuálne je 6 381 chorých na ARO, čo reprezentuje chorobnosť takmer 1 665 osôb na 100-tisíc obyvateľov. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 475 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 124 osôb na 100-tisíc obyvateľov v tomto týždni.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Banská Bystrica, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 855 prípadov, Rimavská Sobota ( 823), Lučenec (706), pomerne vysoká chorobnosť je aj v okresoch Revúca, Zvolen a Žiar nad Hronom. Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) najviac postihli pacientov v okrese Banská Bystrica, Veľký Krtíš, Banská Štiavnica, Revúca a Rimavská Sobota.

Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac počte postihujú vekovú skupinu dospelých (1 919 chorých), žiakov základných škôl (1 550), ako aj 0 až 5-ročné deti (1 388 chorých). Najnižšia chorobnosť je medzi dôchodcami. Lekári v tomto regióne tentoraz neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

Chrípka spôsobuje aj výrazné ekonomické straty

Chrípku, ako infekčné ochorenie spôsobené vírusom a útočiacim na dýchacie cesty nemožno podceňovať. Vírus sa šíri z človeka na človeka pri kašľaní, kýchaní a rozprávaní a prípadné epidémie chrípky vedú k vysokej chorobnosti v populácii a k výrazným ekonomickým stratám. "Najviac ochorení a úmrtí sa zaznamenáva u ľudí, u ktorých je vysoké riziko komplikovaného priebehu ochorenia, vrátane zápalu pľúc, alebo zhoršenia základného ochorenia,: uviedla vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Mária Avdičová.

Medzi rizikové skupiny patria najmä osoby vyššieho veku, ľudia s chorobami imunitného systému, chronickým ochorením srdca, ciev, pľúc, obličiek a metabolickými chorobami. Počas chrípkovej sezóny je dôležité dodržiavať správne hygienické návyky, zvyšovať odolnosť organizmu otužovaním, cvičením a dostatočným prísunom vitamínov. Najúčinnejší a najefektívnejší spôsob, ako zredukovať počet hospitalizovaných osôb a úmrtí zapríčinených komplikáciami chrípky, je však očkovanie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM