Zamestnanci dostanú vyššiu hodnotu gastrolístkov, prilepšia si aj počas služobky

Pracujúci by mali dostať viac na stravné od zamestnávateľa. Dôvodom zvyšovania minimálnej sumy gastrolístka je nárast cien v reštauráciách.

Ilustračný obrázok k článku Zamestnanci dostanú vyššiu hodnotu gastrolístkov, prilepšia si aj počas služobky
Zdroj: Dnes24.sk

Firmy zamestnancom musia preplatiť minimálne 55-percent z ceny gastrolístka. Zvyšok platí zamestnanec zo svojho platu. Niekto dostáva „gastráče“ v najvyššej hodnote 4,20 eura, no mnohým dáva ich zamestnávateľ minimum – 3,15 eura.

Podľa odhadov dostáva stravovacie poukážky približne 750-tisíc pracujúcich Slovákov. A práve tým, ktorí ich majú najnižšie, by sa výška stravného mala navýšiť.

Cena najnižších gastrolístkov by totiž čoskoro mohla stúpnuť – zo súčasných 3,15 eura na 3,38 eura.

Dôvodom plánovaného zvyšovania minimálnej sumy je nárast priemerných cien potravín a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní. Nejde teda o ceny potravín, od ktorých sa odvíja inflácia.

Drahšie jedlá i nápoje

"Vo výške stravného sa musí zohľadniť výraznejšie zvýšenie cien jedál v stravovacích zariadeniach,“ povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška pre Nový čas, ktorý na zvýšenie upozornil.

Odkedy by mali byť plány rezortu práce reálne v praxi, sa nateraz nevie. Návrh musí prejsť legislatívou. Zmena by sa mala týkať aj pracovných ciest.

Sumy stravného by sa mali podľa ministerstva zvýšiť pre časové pásmo päť až 12 hodín trvania pracovnej cesty zo 4,20 eura na 4,50 eura.

Pri cestách nad 12 hodín do 18 hodín by si mali zamestnanci polepšiť o 40 centov na 6,70 eura a pri časovom pásme nad 18 hodín trvania pracovnej cesty by sa suma stravného mala zvýšiť z 9,80 eura na 10,30 eura.

Príspevok na stravné sa naposledy upravoval 24. októbra 2014 a zamestnanci mali nárok na vyššie stravné od 1. novembra 2014.

Zrušiť či ponechať?

O možnostiach úplného zrušenia gastrolístkov sa viedla rozsiahla diskusia. Opoziční poslanci ich najprv navrhovali zrušiť, potom chceli presadiť, aby si ľudia mohli odmietnuť a dostať od zamestnávateľa peniaze.

Zrušenie gastráčov pritom začiatkom roka odporúčal aj Protimonopolný úrad. A to na základe výsledkov rozsiahlej kontroly firiem, ktoré ich poskytujú. Úrad po kontrole 300 tendrov na poskytovanie stravných lístkov súkromným a verejným zamestnávateľom našiel dva druhy kartelových dohôd medzi gastrofirmami.

Čítajte aj: Predseda Národnej rady Danko má zaujímavý návrh a zároveň tvrdí: Gastrolístky nechajme!

Úrad navrhoval zavedenie finančného príspevku k mzde. Teda, že by zamestnanci nedostávali gastrolístky, ale priamy finančný príspevok, ktorý by mal rovnaké daňové a odvodové zvýhodnenie ako stravné lístky.

Ministerstvo práce vtedy uviedlo, že hlavným dôvodom, prečo je príspevok na stravovanie zakotvený v zákone, je zabezpečenie pravidelného stravovania zamestnancov, ktoré má významný vplyv na ich dobrý zdravotný stav. V našej ankete dala verejnosť gastrolístkom jednoznačné stop.

Čítajte aj: Ako ste hlasovali. Vymenili by ste gastrolístky za peniaze?

Ilustračné foto, Dnes24.sk

Zdroj: Dnes24.sk

Odporúčame