Katarína Oravská Samospráva

Zastupiteľstvo dalo áno nájomným bytom pre mladé rodiny: Minimálne 20 by ich mohlo vyrásť na sídlisku ŠLN

Mesto chce stavať nájomné byty. Breznianski poslanci schválili podmienky obchodnej verejnej súťaže. Jej víťaz má postaviť byty za svoje a mesto ich následne odkúpi z peňazí z dotácie a úveru. Cieľom je podpora bývania mladých rodín v Brezne.

Ilustračný obrázok k článku Zastupiteľstvo dalo áno nájomným bytom pre mladé rodiny: Minimálne 20 by ich mohlo vyrásť na sídlisku ŠLN
Foto: Katarína Oravská

Breznianske zastupiteľstvo schválilo návrh verejnej obchodnej súťaže v súvislosti s výstavbou nájomných bytov, ktorá bola schválená v programe rozvoja bývania na najbližšie roky. „Toto je prvý krok,“ vyhlásil primátor Brezna Tomáš Abel. Stavať sa má na ŠLN.

Nájomné, nie sociálne

Poslanci pozemky vyhlásili za prebytočné a ponúkajú ich formou súťaže do nájmu, s tým, že nájomca bude aj stavebníkom a postaví tu za svoje nájomný bytový dom s minimálne s 20 bytmi stredného štandardu. Tento následne mesto odkúpi od stavebníka ak dostane dotáciu z ministerstva dopravy a úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Doba výstavby je päť rokov.

„Aby sa zbytočne nepolemizovalo, pripomínam pre istotu, že ide o nájomné byty, nie sociálne. Cieľom je podpora bývania mladých rodín na území mesta,“ povedal Abel.

Ako ďalej pokračoval, podmienky dotácie a úveru sa oproti minulosti zmenili a sú ešte výhodnejšie. Radnica v návrhu reflektovala aj obavy poslancov, pretože pôvodne mali stavať 50 bytov. „Boli obavy, či ich dokážeme zaplniť, tak sme sa rozhodli začať v malom, ale už v súčasnosti máme podstatne viacej žiadostí ako bude umožňovať uvedené výstavba,“ uviedol Abel. V súčasnosti mesto Brezno eviduje 20 žiadostí o pridelenie nájomného bytu a ďalších 30 žiadateľov je už zaradených do poradovníka na pridelenie takéhoto bytu.

Až 250 bytov

Ako podotkol viceprimátor Ján Králik, mesto ešte bude musieť zmeniť územný plán. V danej lokalite na ŠLN bol totiž navrhovaný športový areál ako náhrada tréningového ihriska, ktoré bolo na mieste, kde je dnes potravinový reťazec.

„Uvedená lokalita poskytuje s dobrým komfortom zelene, športovísk atď. možnosť výstavby až 250 bytov,“ povedal Králik.

Ako Králik pokračoval chceli by tu postaviť 4-podlažný bytový dom, ktorý z hľadiska legislatívy nemusí mať výťah. Ako však zdôraznil pokiaľ to financovanie umožní, výťah jednoznačne bude. Podľa jeho odhadu by sa mali do rozpočtu zmestiť aj s výťahom pristaveným z vonkajšej fasády.

Zmluvná pokuta

Podľa slov Abela lokalitu ŠLN vybrali vzhľadom na to, že dopyt po bývaní je hlavne v meste, pričom schvaľujú 20 bytov a ak budú chcieť stavať ďalšie opäť sa budú zaoberať tým, kde. Ani Králik nepredpokladá, že by na ŠLN išli do extrému, čiže do tých 250 bytov a verí, že v priebehu dvoch rokov, budú ďalšie vhodné lokality na výstavbu. Zároveň dodal, že podľa obsadenosti prvého bytového domu môžu kontinuálne pokračovať vo výstavbe ďalšieho. Svoj názor na výstavbu nájomných bytov mohli občania vyjadriť pred nedávnom v ankete.

Minimálnu výšku ročného nájmu (nájom pozemku) mesto navrhlo vo výške 0,084 eur za meter štvorcový na rok. Tí, čo sa do súťaže prihlásia museli mať v predchádzajúcich troch rokoch obrat 8 miliónov, pričom fyzické či právnické osoby sa môžu aj spojiť a prihlásiť sa ako združenie. V prípade, ak mesto zavinením budúceho predávajúceho nedostane dotáciu alebo úver, predávajúci zaplatí mesto pokutu 100-tiscí eur. Za návrh hlasovalo 13 zo 14 prítomných poslancov. Jeden sa zdržal.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM