Katarína Oravská Rôzne

Zaujímavosti z breznianskej knižnice: Prváčik sa bál, že ho zje knihomoľ :)

Týždeň slovenských knižníc neobišiel ani Brezno. Zaujímala nás návštevnosť Mestskej knižnice, vek najstaršieho čitateľa i to, akú nevšednosť pracovníčky už pri svojej práci zažili.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti z breznianskej knižnice: Prváčik sa bál, že ho zje knihomoľ :)
Foto: Katarína Oravská

Mestská knižnica v Brezne má dlhoročnú tradíciu. Vznikla pred deväťdesiatimi tromi rokmi. „Výbor Matice Slovenskej v Brezne zriadil 4. septembra 1921 verejnú knižnicu a čitáreň zdarma prístupnú obyvateľom mesta,“ povedala na úvod knihovníčka breznianskej knižnice Margita Šádeková.

Rekordmanka za rok prelúskala stovky kníh

V súčasnosti sa vo fonde knižnice nachádza 61 863 knižných zväzkov. „Na nákup knižného fondu nemáme dostatok finančných prostriedkov,“ povedala Šádeková. Za minulý rok bolo zaregistrovaných 1 292 čitateľov, z toho 314 patrí do kategórie mládež do 15 rokov. Ako však doplnila Šádeková, každým rokom zaznamenávajú pokles čitateľov.

Najmladšia čitateľka je Alica a má len tri roky. Najstarším čitateľom Mestskej knižnice v Brezne je 91-ročný Matej. Majú však aj rekordmanku. „Najviac kníh si za vlaňajší rok vypožičala čitateľka Viera z Brezna – 306 zväzkov,“ prezradila knihovníčka. V Brezne idú na odbyt hlavne psychologické thrillery a detektívne a romantické romány.

Úlohou knižnice je podľa slov Šádekovej zvýšiť záujem hlavne detí a mládeže o literatúru a čítanie, zvýšiť čitateľskú gramotnosť. Preto budú pokračovať v doterajšom úsilí prilákať mládež do knižnice a to najmä v spolupráci so školami. Zaujímalo nás aj to, čo sa podarilo za posledné roky. „Po technickej stránke je to prechod na nový integrovaný automatizovaný knihovnícky program. V knihovníckej činnosti sú to všelijaké kolektívne podujatia, ako je napríklad Noc s Andersenom.“

Skalní čitatelia chcú viac, horšie je to s mládežou

Pýtali sme sa aj na to, či ľudia strácajú záujem o knihy oproti minulosti. Ako povedala Šádeková ich skalní čitatelia záujem o knihy nestrácajú, práve naopak. Dožadujú sa novej literatúry, čím ďalej, tým viac. Horšie je to s deťmi a mládežou. „Tam je vidieť absencia čítania doma, či už preto, že knihy sú drahé a nie každý rodič si môže dovoliť kúpiť deťom knihy, alebo preto, že ich k čítaniu nevedú. Hlavne tie deti, ktoré majú o čítanie záujem, veľakrát nemajú prostriedky ani len na zaplatenie členského do knižnice, nie to ešte na zakúpenie kníh. Potom sú to deti, ktoré uprednostňujú počítače, videá a čítanie kníh je im na míle vzdialené. Jednoznačná odpoveď na túto otázku je teda, áno, ľudia oproti minulosti podľa našich štatistik strácajú záujem o knihy.“

Práca medzi stovkami zaujímavých kníh určite nie je nudná. Ako nám prezradila Šádeková, kuriozít sa stáva veľa. „Napríklad prváčik na kolektívnom podujatí sa s vystrašeným pohľadom pýta pracovníčky na úseku pre deti: “ Bože, teta a nezje ma tu dáky knihomoľ?“ On si pod slovom knihomoľ predstavoval nejakú živú bytosť,“ smeje sa knihovníčka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM