Zuzana Vajayová Rôzne

3-dňová zábava pre všetkých: Dni mesta Brezna 2012

Od dnes, až do 2. júna 2012 sa v Brezne uskutočnia Dni Mesta Brezna. Aj tohtoročné Dni Mesta budú bohaté na kultúru a množstvo účinkujúcich, preto neváhajte a príďte sa zabaviť aj vy!

Celé to vypukne dnes o 8.30 h., v rámci športovej časti Dní Mesta, keď sa na futbalovom štadióne uskutoční Olympiáda materských škôl, na ZŠ Pionierskej 2 vybíjaná, na Pionierskej 4 malý futbal, na ZŠ Mazorníkovo floorball a v Spojenej škole zasa preteky vo veslovaní na trenažéroch. V ten istý deň pri príležitosti sviatku MDD na Námestí gen. M. R. Štefánika vystúpi o 9.30 h Richard Čanaky a Mária Podhradská v programe s názvom Spievankovo.

V piatok 1. júna od 8. 30 h bude breznianske námestie patriť mladým. Pripravené je súťažno- zábavné dopoludnie pre žiakov základných a stredných škôl v Brezne. Program bude moderovať Peter „PINĎO“ Lengyel. Jednou z disciplín na námestí bude ťahanie kamiónu z bodu A do bodu B na čas. Zo školy sa môže zapojiť toľko ľudí, koľko sa ich dokáže naukladať na lano, určené na potiahnutie kamióna. V druhej disciplíne musia súťažiaci za určitý časový limit študentmi a pedagógmi naplniť autobus mestskej hromadnej dopravy. Zvíťazí škola, ktorej sa to podarí za najlepší čas, a získa odmenu od SAD Zvolen.

Piatok popoludní dostanú priestor všetky etablované miestne telesá, ale aj novovznikajúce skupiny. Programová ponuka bude pestrá. Od najmladších po najstarších predstaviteľov folkóru, dychovky, speváckeho zboru, vystúpia hudobné skupiny ASI TAK, ZBM, RHODESIAN, THE ELEMENTS, ROCK REUNION a country kapela VODOPÁD. O 18 hodine sa uskutoční pokus o zápis do Guinessovej knihy rekordov v štafetovom pití fľaškového piva. Na mestské oslavy zavíta aj speváčka KATKA KNECHTOVÁ s kapelou, ktorá vystúpi na breznianskom námestí o 21. hodine. O 22. hodine je pripravený ohňostroj.

V rámci sprievodnej akcie sa v Sirius clube uskutoční CARAT TUNING PARTY. Ide o exkluzívnu warm up party najväčšieho slovenského tuning zrazu. Počas akcie live moderátor priamo pred klubom, masívne UV delá, laserova show a Miss CARAT večera. Približne od 18 hodiny tuningové autá zavítajú aj na breznianske námestie.

Počas Dní Mesta Brezna budú k dispozícii rôzne nafukovacie a hracie atrakcie, labyrint, sumo, šmýkačka, nohavice. Rodiny s deťmi sa môžu zúčastniť na niektorých akciách a za absolvovanie poznávacej cesty získajú benefit – naplnenie pitného režimu, ktorý ich bude čakať v stánku Mestského športového klubu.

Sobotný program na námestí od 9. do 16 tej hodiny spestrí prvý ročník letného jarmoku, ktorý bude rozdelený do troch častí. V remeselnej sekcii sa odprezentujú majstri ľudovoumeleckej tvorby autentickou výrobou črpákov, korýt, miniatúr dreveníc, ale aj krpcov, šperkov maňušiek, košíkov a keramiky. Nebude chýbať zdobenie medovníkov ani maľba na sklo. Všetci remeselníci až na pár výnimiek sú z nášho regiónu. Cieľom pripravovaného podujatia je ukázať občanom tradičné remeslá, ktoré boli súčasťou života našich predkov a vytvoriť tak v meste novú tradíciu. Jarmokom bude všetkých sprevádzať hudba Matúša Tesáka.

Druhá časť letného jarmoku je venovaná výtvarnému umeniu a literatúre. Dvor múzea zaplnia deti zo Základnej umeleckej školy z Brezna. Pred mestskou radnicou je naplánovaná výstava prác žiakov ZUŠ-ky z Valaskej spojená s tvorivými dielňami pre verejnosť. Priestor na realizáciu v tejto oblasti dostanú aj seniori z denného centra Prameň. V rámci časti historických a bojových umení si v parku rozložia svoj stredoveký tábor šermiari z Berezunu so svojimi hosťami, ktorí okrem bojov predvedú aj svoj hudobný a kulinársky kumšt. O 14 hodine sa v breznianskej synagóge uskutoční slávnostné vyhodnotenie súťaže kresleného humoru O Bomburovu šabľu. Do súťaže prišlo vyše 700 prác od viac ako 200 autorov z celého sveta, z 23 . krajín, čo je v doterajšej histórii rekordom. Tohtoročná súťaž bola vyhlásená na tému: Máme radi zvieratá?

Aby si naozaj prišli všetci na svoje, je pripravené aj tradičné opekanie býka, na Ulici Boženy Němcovej bude umiestnený menší spotrebný jarmok, vďaka ktorému bude vyfinancovaný ten tradičný. Občerstvenie bude k dispozícii na parkovisku pri obchodnom dome. Zásadné dopravné obmedzenia v tomto prípade nehrozia, kvôli jarmoku bude uzavretá len južná a západná časť námestia a Ulica Boženy Němcovej.

Po vlaňajšej úspešnej Kaviarni pod mestskou vežou opäť zavíta do Brezna aj Otto Weiter a Andrea Fischer, ktorí budú spolu so špičkovými tanečníkmi z Fáber Dance School bonbónikom sobotného večera na námestí.

V rámci sprievodných podujatí sa v nedeľu 3.6. o 8 hod uskutoční Cesta rozprávkovým lesom (lúka nad nemocnicou) a 16 hodine v Mestskom dome kultúry predstaví Divadlo na cestách s rozprávkou Zabudnutý čert.

Zdroj: Mesto Brezno

Dni mesta Brezna 2012
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM