Katarína Oravská Rôzne

70 rokov od najväčšej tragédie v dejinách letiska Rohozná: Tragickú udalosť bude pripomínať tabuľa

Na letisko Rohozná 16. októbra 1944 okolo 22. hodiny omylom zakrúžilo nákladné lietadlo v domnienke, že sa nachádza nad letiskom Tri Duby. Narazilo do kopca s názvom Čierny vrch. Po následnom náraze o zem začalo okamžite horieť. Zo šiestich členov posádky zahynuli traja.

Ilustračný obrázok k článku 70 rokov od najväčšej tragédie v dejinách letiska Rohozná: Tragickú udalosť bude pripomínať tabuľa
Zdroj: TASR

Históriu letiska Rohozná sprevádzalo niekoľko udalostí so šťastným aj tragickým koncom. V noci z 26. na 27. septembra 1944 tu núdzovo pristálo dopravné lietadlo Lisunov Li – 2 kpt. N.S. Larionova. Pravdepodobne išlo o jediné úspešné pristátie lietadla týchto rozmerov mimo letiska Tri Duby.

Najväčšia tragédia v dejinách letiska sa odohrala v noci zo 16. na 17. októbra 1944. Veliteľ Lisunova, por. K. R. Rustemovič, v domnienke, že sa so skupinou ďalších lietadiel nachádza nad letiskom Tri Duby, začal klesať a pripravovať sa na pristátie. Napriek varovaniu už jeho lietadlo nedokázalo nabrať potrebnú výšku a vyhnúť sa hrebeňu Čierneho vrchu.

Pri príležitosti sedemdesiateho výročia tejto tragickej udalosti skupina nezávislých poslancov mestského zastupiteľstva v Brezne dnes o 16:00 na Rohoznej pri pomníku na Krtičnej slávnostne odhalí tabuľu, ktorá informuje nielen o tejto tragickej udalosti, ale tiež o histórii povstaleckého letiska na Rohoznej.

Iniciátorkou tejto významnej udalosti je poslankyňa MsZ v Brezne Petra Dzurmanová, ktorá spolu so svojim poslaneckým kolegom Tomášom Abelom a v spolupráci s Horehronským múzeom v Brezne zabezpečila osadenie informačnej tabule.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM