Jakub Forgács Správy Samospráva

Abel otvorene: Situácia je vážna. Prečo sa rozhodol zriadiť transparentný účet?

Primátor chce pomôcť vyzbierať peniaze na nákup prístrojov, ktoré potrebujú pacienti na Covid oddelení v breznianskej nemocnici.

Ilustračný obrázok k článku Abel otvorene: Situácia je vážna. Prečo sa rozhodol zriadiť transparentný účet?
Zdroj: TASR/AP

Po komunikácii s primárkou Interného oddelenia a vedením breznianskej nemocnici konštatoval primátor Tomáš Abel, že situácia je stále vážna a nemocnica a pacienti potrebujú pomoc. Informoval o tom na svojom facebookovom profile.

Prispel aj primátor

„Chcem pomôcť a zriadil som transparentný účet, ktorého účelom je dobrovoľná finančná zbierka na nákup troch prístrojov AIRVO 2, ktoré pacienti na Covid oddelení v našej nemocnici nevyhnutne potrebujú a pomôžu zachrániť životy pacientov,“ píše primátor.

„Zo svojho platu primátora darujem na uvedené tisíc eur,“ uviedol Abel.

Ako uviedol v komentári pod príspevkom, jeden prístroj stojí cca 6-tis9c eur a teda treba vyzbierať asi 18-tisíc „Ak by sme vyzbierali viac, zdroje pôjdu na liečbu a vybavenie oddelenia,“ poznamenal.

Záchrana pre pacientov

Prístroje podľa slov primátora v značnej miere pomôžu pacientom s ochorením COVID-19 a sú určené na vysoko prietokovú kyslíkovú terapiu pre pacientov. Metóda ventilačnej podpory sa používa aj u pancientov s hypoxickým respiračným zlyhávaním, ktoré sa veľmi často vyskytuje pri ochoreniach ako sú pľúcna fibróza, pneumónia, pľúcny edém, klinické stavy po kardiochirurgických výkonoch spojených s respiračnou insuficienciou, postextubačné respiračné zlyhávanie…

„Kto má možnosť a záujem pomôcť, na nákup týchto prístrojov, môžete prispieť akoukoľvek čiastkou,“ pokračoval Abel, ktorý sa zároveň poďakoval za každé euro, pomoc a zdieľanie príspevku. „V tomto náročnom období si musíme pomáhať a verím, že situácia sa začne čoskoro zlepšovať a počet chorých klesať,“ dodal primátor.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM