Katarína Oravská Samospráva

Abel predstavil svoje priority: Najzaujímavejšie momenty príhovoru nového primátora...

Nový primátor mesta Brezno Tomáš Abel a 21 poslancov mestského zastupiteľstva na slávnostnom rokovaní v obradnej sieni mestského úradu zložili sľub. Hlava mesta chce ľudí spájať, počúvať a hľadať riešenia.

Ilustračný obrázok k článku Abel predstavil svoje priority: Najzaujímavejšie momenty príhovoru nového primátora...
Foto: Katarína Oravská

Jaroslava Demiana vystriedal na primátorskom poste Tomáš Abel. V príhovore vyzval na spoluprácu a okrem iných poďakoval aj zamestnancom mestského úradu, no napriek tomu, treba podľa neho ich prácu zefektívniť. Jeho prvé činy vo funkcii nám prezradil už krátko po výsledkoch volieb – Víťaz Tomáš Abel prevalcoval súperov. EXKLUZÍVNE: Toto budú moje prvé kroky

Zmeniť, vylepšiť, zefektívniť

„Nebolo to ani tak dávno, keď som z mnohými očakávaniami prvýkrát zasadol za poslanecký stôl a spolu s ostatnými kolegami začal svoju činnosť v poslaneckom zbore,“ začal svoj príhovor Abel. Ako ďalej povedal, občania im dali pred štyrmi rokmi dôveru a zverili im do rúk napredovanie mesta. Toto štvorročné obdobie v sebe nieslo výhry aj menšie prehry, keď podľa jeho slov viazla komunikácia a možno neboli pri argumentácii použité správne slová.

Odchádzajúcemu primátorovi poďakoval za to, že ako poslanci spoluprácou s vedením mesta prispeli k ďalšiemu smerovaniu mesta a jeho občanov. „Tri volebné obdobia, 12 rokov života venovaných práci pre verejnosť si zaslúži úctu bez ohľadu na to, že možno mnohé nastolené ciele neboli splnené či dokončené,“ uviedol.

Poďakovanie smeroval aj pracovníkom mestského úradu a organizácii mesta. „Bez ich každodennej práce by sme mnohé veci nedosiahli, ale je tiež pravda, že v ich práci treba mnohé zmeniť, vylepšiť, zefektívniť,“ povedal nový primátor. Taktiež poďakoval aj poslancom, s ktorými ponúkali riešenia problémov spoluobčanov akceptovateľné pre čo najväčší počet ľudí. Mnohé podľa Abela fungovalo dobre a chce v tom pokračovať aj z pozície primátora.

Občania zvolili zmenu

Ako ďalej povedel, na mieste je otázka, či urobili dosť. Veľa podľa neho zostalo nezodpovedaného a je na nich, aby spoločne hľadali správnu cestu. „To si vyžaduje umenie kompromisu, umenie presvedčiť občanov o správnosti prijatých riešení, robiť správne rozhodnutia, posúdiť vopred dôsledky svojho konania a samozrejme prijať svoj podiel zodpovednosti,“ povedal.

„Občania pri tohtoročných voľbách zvolili zmenu a ich prejav slobodnej vôle je pre mňa veľkým záväzkom a obrovskou podporou pre naplnenie môjho volebného programu,“ zdôraznil Abel. Zároveň vyzval k spolupráci predstaviteľov verejnej správy na území mesta, všetky politické strany bez rozdielu, podnikateľské subjekty, záujmové združenia občanov a v neposlendom rade všetkých občanov Brezna.

„Treba v sebe nájsť ochotu vzájomnej spolupráce, snažiť sa o zmenu v myslení a slová nedá sa zmeniť na ochotu hľadať riešenia a prostriedky na to, aby bol život v Brezne krajší, aby mladí ľudia nehľadali lepšiu perspektívu vlastného života za bránami nášho mesta, aby sa naši seniori cítili v Brezne vážení a ctení ostatnými spoluobčanmi,“ uviedol. Ako ďalej poznamenel, mali by sme byť hrdí na to, odkiaľ pochádzame a o to sa bude aj usilovať.

Podľa slov novozvoleného primátora skladali sľub, ktorý v sebe nesie základné ľudské princípy práce verejného činiteľa – nestrannosť, objektivitu, poctivosť, čestnosť, transparentnosť, zdvorilosť, zodpovednosť a zákonnosť. „Mal som možnosť presvedčiť sa pri mnohých príležitostiach, že vám nie sú tieto cnosti neznáme, že toto mesto a ľudia, ktorí v ňom žijú sú vám blízki, poznáte ich život, potreby, mnohí ste žili s problémami a snažili ste sa na jednotlivých zasadnutiach mestského zastupiteľstva presadiť riešenie,“ prihovoril sa Abel.

Mesto s nevyužitým potenciálom

Ako pokračoval v nasledujúcich štyroch rokoch ich čaká množstvo obetavej a nezištnej práce. „Na začiatku možno niekoľko nepopulárnych krokov, ale predovšetkým spolupráce na viacerých úrovniach.“ Pre poslancov, ktorí pracujú v poslaneckom zboru už viac rokov je to podľa Abela pokračovanie práce. Pre nových za začína nová etapa života úzko prepojená so životom spoluobčanov. „Chcem byť pre nich aj pre všetkých občanov mesta Brezna primátorom, ktorí ľudí spája, počúva ich a hľadá riešenia,“ povedal.

„Som prescedčený, že Brezno a jeho ľudia je mestom s nevyužitým potenciálom, ktorý treba ukázať nielen obyvateľom Horehronia, ale aj celému Slovensku a poviem neskromne, aj za hranicami našej republiky,“ povedal nový primátor a dodal, že verí, že to spoločne zvládnu.

Na záver Abel poďakoval svojej manželke a celej rodine a všetkým zaželal pokojné Vianoce v kruhu najbližších a v novom roku veľa zdravia, pracovných úspechov a osobnej pohody plnením vlastných predsavzatí.

Nový primátor zložil sľub
14
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Oficiálne máme nového primátora
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM