Kristína Kožiaková Samospráva

Abel si po novom prilepší: Takýto plat mu odklepli poslanci!

Poslanci navrhli primátorovi Brezna Tomášovi Abelovi zvýšenie platu. Pozrite, koľko si prvý muž Brezna pripíše po novom na účet každý mesiac.

Ilustračný obrázok k článku Abel si po novom prilepší: Takýto plat mu odklepli poslanci!
Zdroj: TASR

Rozhoduje najmä zákon

Hoci za schválenie platu primátora musia zdvihnúť ruky mestskí poslanci, nerozhodujú o ňom úplne. Plat starostov a primátorov totiž v prvom rade určuje zákon. Priemerná mzda za uplynulý rok sa násobí koeficientom podľa počtu obyvateľov mesta. Primátor mesta Brezno, ktoré patrí do skupiny s počtom obyvateľov 20– až 50-tisíc obyvateľmi, mohol mať plat vo výške minimálne 2,89-násobku priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve za predchádzajúci rok, teda aktuálne 2 480 eur.

Mestské zastupiteľstvo má podľa toho istého zákona právo zvýšiť tento plat maximálne o 70 percent. Na mestskom zastupiteľstve dňa 16. decembra sa tak aj stalo.

Poslanci na návrh poslankyne Márii Majerčíkovej odsúhlasili primátorovi Tomášovi Abelovi zvýšenie platu o 40%.

Primátorovi by sa tak po novom malo na účet mesačne pripísať 3472 eur. Prvý muž Brezna poberal do stredajšieho zastupiteľstva základný plat, ktorý mu prislúchal zo zákona.

Na začiatku volebného obdobia som odmietol zvýšenie platu, z toho dôvodu, že som ešte nemal za sebou žiadnu prácu,“ komentuje pre Brezno 24 Abel. „Nepovažoval by som to za správne. Vtedy som povedal, že možno po roku ak budú za mnou vidieť výsledky, ak zlepšíme hospodárenie v meste a prebehnú v poriadku investičné akcie a budú spokojní poslanci, ale hlavne obyvatelia mesta,“ dodáva na záver.

Na stredajšom zastupiteľstve sa rozoberali aj viaceré témy o ktorých sme vás informovali:

Dôležité INFO pre majiteľov štvornohých miláčikov v Brezne: Daň za psa sa po novom upraví

Nové rozpočtové plány našej samosprávy: Koľko majú do mestskej kasy naliať samotní Breznania?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM